Допинг скандал избухна на Световното първенство по футбол за жени в Германия. Две от футболистките на Северна Корея – Сонг Йонг Сун и Йонг Пок Сим са дали положителни допинг проби със забранени субстанции. Двете състезателки са щели да играят за Северна Корея в Бохум срещу Колумбия (0:0), но са били изключени от състава непосредствено преди мача. И двете бяха взели участие в предните 2 мача на Северна Корея срещу САЩ (0:2) и Швеция (0:1).

След мача с Колумбия пък абсолютно всички от вицешампиона на Азия са преминали през допинг контрол. Това предвижда регламента, когато от даден тим повече от една състезателка е дала положителен допинг тест.

“Това е тъжен ден и ние всички сме потресени от тези факти”, сподели медицинския директор на ФИФА Жири Дворак, който допълни, че това е исторически първи случай, в който всички от даден отбор се подлагат на допинг тест. Очаква се съвсем скоро да излязат резултатите от допинг пробите на останалите 19 състезателки от Северна Корея.

Това е втори допинг скандал в рамките на този турнир в Германия, след като на 25 юни положителна проба даде и колумбийката Инет Варон, която веднага бе дисквалифицирана и отпратена вкъщи. /БЛИЦ