Шампионът Борусия (Дортмунд) ще успее да защити титлата си от миналата година, ако победи у дома Байерн (Мюнхен) в дербито между гигантите от 30-ия кръг на Бундеслигата, сочи статистиката. Двубоят е утре вечер от 21:00 часа българско време на “Сигнал Идуна Парк” в Дортмунд. Преди този мач вестфалци са лидери с 3 точки преднина пред баварците.

Никога досега отбор не е губил битката за титлата в Германия, ако има 6 точки преднина след изиграването на 30-ия кръг. Ако се приложи правилото за даване на 3 точки при победа, в историята на Бундеслигата няма дори случай, в който да са пропилявани 5 точки преднина 4 кръга преди края.

През сезон 1985/86 Вердер (Бремен) е лидер с 67 точки пред Байерн с 62, а в заключителните 4 кръга “бременските музиканти” губят титлата и завършват втори заради по-лошата си голова разлика. Тогава обаче се даваха по 2 точки за победа и 1 за равенство.

Друг любопитен факт е, че Байерн (Мюнхен) само веднъж е губил 4 поредни мача срещи един и същ съперник. Това успя да направи Вердер между 1991 и 1993 година под ръководството на Ото Рахагел (4:3, 3:1, 4:1, 1:0). Дортмунд победи Байерн в предходните им 3 сблъсъка (2:0, 3:1, 1:0), след като преди това треньорът на вестфалци никога не бе печелил мач срещу баварците.

Наставникът на Байерн Юп Хайнкес пък има 9 победи в Дортмунд, а това е рекорд в треньорската му кариера при гостувания.