Изключителни мерки за сигурност са предвидени от хърватската полиция за контролата със Сърбия. Двубоят е утре на стадион "Максимир" в Загреб. Зарядът на срещата е изключително висок и от УЕФА ще следят под лупа всичко, което се случва извън терена.

За последно двата отбора играха един срещу друг след разпадането на Югославия в края на 90-те години. Очаква се най-малко 15 хиляди полицаи да обгрижват двубоя. Ще има засилен контрол и около границата, тъй като съществува сериозен риск от сблъсъци.

Като превантивна мярка двете футболни федерации се договориха сръбските фенове да не бъдат допускани на стадиона в Загреб. Същото важи и за хърватите за втория мач в Белград през септември. Полицията предупреди хърватските фенове, че двубоят може да бъде прекратен, ако се чуят антисръбски скандирания.

Треньорите на двата отбора, както и политици, опитаха да намалят етническото напрежение. Те не спират да апелират към феновете да не дават воля на омразата, която цари между двата народа.

"Подкрепете ни с вашата любов към нас, а не с омразата към противника. Има напрежение, но то е свързано само с важността на мача. Това е само един футболен мач, а не война. Нека по-добрият отбор победи", каза селекционерът на Хърватия Игор Щимац.

Сръбските футболисти вече пристигнаха в Загреб и бяха ескортирани от кордон с хърватски жандармеристи. Хърватия и Белгия делят първото място в група "А" с 6 точки пред третия Сърбия. Евентуална загуба би сложила край на шансовете на "плавите" за директно класиране за Мондиал 2014 в Бразилия.