Британците най-после стигнаха до съгласие за участието на обединен футболен отбор на Кралството на предстоящата Олимпиадата в Лондон. Футболните федерации на Англия, Уелс, Шотландия и Северна Ирландия стигнаха до консенсус тимът да бъде съставен от играчи от четирите страни, образуващи Великобритания. 

В последните две години въпросните федерации си отправяха остри критики помежду си. Най-върли противници на идеята бяха шотландците, като казусът бе разискван в детайли в британския парламент, включително и от премиера Дейвид Камерън. Прогнозите сочеха, че на Игрите следващото лято ще участва футболен отбор, съставен само от англичани, но в крайна сметка драмата приключи.

Великобритания ще се пусне за първи път в мъжкия турнир на Олимпиада от 52 години насам, а при жените това ще е дебют.

Мъжкият състав ще бъде от 18 футболисти под 23 години и още трима, които са над тази възраст. Селекционерите на двата отбора трябва да бъдат определени до месец.

Великобритания печели златните медали от Летните игри през 1908 и 1912 година. Любопитното е, че най-голямата загуба на тима е от България – 1:6 на 30 ноември 1956 година.

Повече за футболния отбор на Великобритания тук