Бившият вратар на Реал (Мадрид) Йержи Дудек обяви Ел Класико за най-големия мач в Европа. В неделя Барселона приема вечния си съперник от 22 часа в среща от 28-ия кръг на Примера дивисион.

"Това е най-голямото дерби в цяла Европа. Съществува много напрежение преди него. Обикновено на и извън терена винаги се случва нещо. Този двубой от сериозно значение и за двата тима, но и класирането играе определяща роля. На "Камп Ноу" се играе трудно. Атмосферата на този стадион е изключително добра. Много фенове очакват този мач с нетърпение. Надявам се, като фен на Реал (Мадрид), отборът да направи нещо хубаво в неделя", коментира Дудек.

41-годишният поляк обаче е бил част и от друго много голямо дерби - Ливърпул - Манчестър Юнайтед. Той игра шест години за "червените" преди да облече екипа на Реал (Мадрид) през 2007.

"И това дерби е много голямо, всичко зависи от феновете и шампионатите. Не можеш да кажеш, че Ел Класико е по-голям от мач от Ливърпул - Юнайтед. Единствената разлика е в популярността на тези два двубоя", коментира Дудек, който през декември 2002 година допусна нелепа грешка, за да може Манчестър Юн да спечели с 2:1 на "Анфилд".

"Получих глупав гол. Грешка, която все още не мога да си обясня. В резултат на нея загубихме мача, а аз мястото си в титулярния състав", спомня си той за попадението, при което допусна топката да мине между краката му в опит да я улови.

Няколко месеца по-късно двата отбора се изправят във финала за Купата на Лигата. "Спомням си, че по-късно играхме с Юнайтед в Кардиф. Тогава мениджърът дойде при мен и ми каза - "Искам да играеш в този мач. Знам, че имаш желание да се реваншираш". Бях определен за Играч на мача, спечелихме с 2:0 и се насладих на успеха."