След като Дуисбург не получи лиценз за Втора Бундеслига, ще направи всичко възможно да се сдобие с такъв поне за Трета лига. Ако клубът не успее да направи и това, най-вероятно ще трябва да обяви фалит, алармира президентът Удо Кирмзе.

„Знаем, че ни предстои изключително тежка задача. Мога да разбера Германската футболна лига (ГФЛ), защото ние като Дуисбург не работихме добре”, заяви президентът на „зебрите” Удо Кирмзе.

Ако Дуисбург не получи лиценз и за участие в третото ниво на немския футбол, в най-лошия случай клубът ще бъде принуден да обяви финансова несъстоятелност или по-кратко казано фалит.

„Без лиценз за Трета лига не може да предотвратим пълното пропадане. Тогава би дошъл банкрутът и не мисля, че като клуб бихме могли да изпълним условията за четвърта дивизия. Ще трябва да отзовем втория тим и да играем в пета дивизия”, допълни босът.

Той обаче все още е оптимистично настроен и смята да се бори докрай за спасението на клуба. „Не мога да си представя Дуисбург да играе по-ниско от Трета лига”, завърши Кирмзе.

За тази цел трябва да помогне и новият изпълнителен директор Юрген Марбах, който трябва да убеди между 13 и 15 от футболистите да играят и в по-ниско ниво на немския футбол. Освен това той се надява да убеди треньора Коста Руняич и спортния директор Ивица Грълич също да останат.

„Мога само да се надявам, че ще успеем да убедим Коста да остане с нас и в Трета лига. Със сегашния бюджет е невъзможно да се мисли за връщане във Втора Бундеслига”, сподели Марбах, който уточни, че бюджетът на клуба е около 500 000 евро. За оцеляването в Трета лига пък ще са необходими не повече от 400 000 евро.

Дуисбург е един от оригиналните тимове в Бундеслигата, участвали при нейното създаване през далечната 1963 година. За последно клубът игра в елита на германското първенство през сезон 2007/2008, а само преди няколко седмици той завърши на 11 място във втора дивизия. Решението на комисиите означава, че изпадналият по точки клуб на Зандхаузен ще запази своето място във Втора бундеслига. В Дуисбург се състезава бившият нападател на "Левски" и националния отбор на България Валери Домовчийски.