Дуисбург стана първият втородивизионен отбор, който ще играе на финал на Купата на Германия от 2004 г. насам. “Зебрите” стигнаха до мача за трофея след успех с 2:1 над Енерги. Тимът от Котбус също играе във Втора бундеслига.
 
Дуисбург, който има три загубени финала за Купата на Гермия (последният през 1998 г.), може да си спечели място в Лига Европа, ако в сряда Байерн отстрани Шалке 04 и завърши в първата тройка на шампионата.
 
“Зебрите” откриха резултата в 24-ата минута, когато защитникът на Енерги Уве Хюнемайер се опита с глава да изчисти центриране, но топката се удари в Щефан Майерхофер и врезе във вратата на гостите.
 
Половин час по-късно домакините удвоиха аванса си, след като Сърджан Баляк завърши контраатака, която бе проведена като за учебник. 32-годишният сърбин едва не вкара и втори гол в мача, след като негов удар с глава след центриране на Олчай Шахан се отби от гредата.
 
Енерги, който се опитваше да стигна до финал за Купата за първи път от 1997 г., върна едно попадение 12 минути преди края. Нилс Петерсен бе точен от дузпа, при която Бруно Соареш получи червен картон за нарушение срещу Жул Реймеринк в наказателното поле. Тимът от Котбус за малко да вкара изравнителен гол в края на мача. Удар на Хюнемайер с глава бе избит от голлинията, а Джиай Шао би в гредата./БЛИЦ