Легендата на румънския футбол Хелмут Дукадам може да загуби ръката си. Митичният вратар на Стяуа, донесъл на практика почти сам КЕШ на тима си след епичен финал срещу Барселона на стадион “Санчес Писхуан” в Севиля през 1986 г., претърпя поредната операция.

Според лекарите съществува сериозна опасност за дясната му ръка, където има проблем с циркулацията на кръвта. Ако хирургическата интервенция излезе неуспешна, най-вероятно ще се стигне до ампутация.

Дукадам е единственият вратар, спасил четири поредни дузпи във финал за Купата на европейските шампиони. Това става на 7 май 1986 г. в Севиля, когато Стяуа разбива на пух и прах всички прогнози и унижава с 2:0 при дузпите колоса Барселона на испанска земя.

Почестите за Дукадам и съотборниците му при завръщането в родината са кралски. И има защо - букурещкият гранд е първият балкански тим, стъпил на континенталния връх, и то от позицията на абсолютен аутсайдер. Броени дни след триумфа обаче идва ред и на трагедията на Хелмут. Открито му е нарушено кръвоснабдяване на дясната ръка. По едно време лекарите обмислят и най-лошия вариант - да я ампутират. Болестта тръгва и по другата ръка. Така се налага серия от тежки операции. За една от тях в клиниката го кара с личния си "Мерцедес" синът на диктатора Николае Чаушеску - Валентин.

На 27 години Дукадам слага край на кариерата си. Възстановява се цели три години, преди да се завърне на терена, но само в няколко мача за долнодивизионния Вагонул от Арад. Произведен е в чин майор от граничната милиция.