Европейският шампион Португалия се окичи с бронзовите медали от Купата на конфедерациите, след като обърна Мексико за успеха с 2:1 след продължения. Срещата беше белязана от изравнителен гол за португалците в добавеното време, две дузпи иберийците и по един червен картон за два тима. Както беше обявено предварително, Португалия игра без Кристиано Роналдо, който се прибра в родината си след раждането на своите деца-близнаци. Така „мореплавателите“ стигнаха да призово място още при дебюта си на турнира. „Ацтеките“ пък финишираха на четвърто място за втори път в историята си след 2005 година.

Европейските шампиони първи получиха шанс да открият резултата. В 16-ата минута тимът на Фернандо Сантош получи право да изпълни дузпа заради нарушение на Рафаел Маркес срещу Адриен Силва в наказателното поле. Вратарят Гийермо Очоа обаче спаси удара на Силва. В 31-ата минута мексиканците бяха близо до гол. Хавиер Ернандес опита прецизен удар в горния ляв ъгъл на вратата на Руи Патрисио, но вратарят на Португалия успя да избие в корнер.

Първото чисто положение за гол през втората част беше за Португалия. Желсон Мартинш получи хубав пас, но ударът му мина встрани от дясната греда на Очоа. В 54-ата минута Мексико поведе в резултата. Хавиер Ернандес проби отляво и центрира към вратата, Руи Патрисио се размина с топката, а притичалият централен защитник Луиш Нето я заби в мрежата на Португалия.

Малко след това Орибе Пералта не успя да затрудни вратаря на „мореплавателите“. В 59-ата минута Пици стреля неточно, а две минути по-късно Очоа изби удар на Мартинш с глава. В 61-ата Нани стреля неточно с глава. Четири минути по-късно Карлос Вела стреля неточно от воле и пропусна да удвои аванса на Мексико.

В 83-ата минута Хавиер Ернандес се оказа близо до втори гол за „ацтеките“, но стреля право в обхвата на Руи Патрисио. Пропуските на мексиканците бяха наказани в първата минута на добавеното време, когато Пепе с каратистки удар засече центриране отдясно на Рикардо Куарешма. Това е първият гол на бранителя за Португалия за последните пет години.

Така срещата отиде в продължения. Първата възможност в тях беше за Мексико, но Руи Патрисио отрази удара на Ирвин Лосано след центриране от корнер. Две минути преди края на първото продължение Португалия получи втора дузпа в мача. Този път за игра с ръка на Мигел Лаюн, а Адриен Силва този път не сбърка при удара си от бялата точка.

В началото на второто продължение „мореплавателите“ останаха с човек по-малко, след като Нелсон Семедо получи втори жълт картон след ритник в главата на Лосано. Мексико също завърши в намален състав. Резервата Раул Хименес беше изгонен, след като в рамките на 10 минути получи два жълти картона. В края Ектор Ерера стреля чудесно от воле от границата на наказателното поле, но ударът му беше избит от Руи Патрисио. След това Ектор Морено стреля неточно с глава. Минута по-късно селекционерът на Мексико Хуан Карлос Осорио беше пратен на трибуните, след като опита да ухапе за ухото страничния съдия.

Днешният мач за третото място на Купата на конфедерациите спази две традиции. Всеки от последните четири мача за бронзовите медали на турнира стигаше до продължения, а европейският отбор винаги се окичваше с бронзовите медали.
РУМЕН ПАЙТАШЕВ, СПЕЦИАЛНО ЗА БЛИЦ ОТ РУСИЯ 

КУПАТА НА КОНФЕДЕРАЦИИТЕ - ПРОГРАМА, РЕЗУЛТАТИ И КЛАСИРАНЕ - ТУК!!!