Тотнъм и Аякс откриват полуфиналите на Шампионската лига. За „шпорите“ участието на такава фаза е ново усещане, тъй като никога до момента не са достигали до финалната четворка на турнира. Холандците пък са единственият останал отбор, стартирал участието си от квалификационните кръгове.

Тимът на Маурисио Почетино има сериозни кадрови проблеми. Капитанът Хари Кейн е контузен, а намиращият се в невероятна форма Хьон Мин Сон пропуска мача заради наказание. Още повече, че Тотнъм напоследък има криза в резултатите на терена, след като записа три загуби в последните си четири мача.

От друга страна Аякс е върха на представянето си през този сезон. Тимът на Ерик тен Хаг няма поражение в последните си осем срещи, като записа четири поредни победи. Амстердамският гранд е изключително ефективен в атакуващ план и през този сезон е реализирал общо 160 гола във всички турнири. Предвид ситуацията в Тотнъм, Аякс има златен шанс да постигне важен успех като гост в битката за място на финала в Мадрид на 1 юни.

Интересен момент в сблъсъка между двата тима е, че четирима играчи на Тотнъм са носили екипа на Аякс. Тоби Алдервейрелд е част от холандския тим в периода 2008-13, Ян Вертонген през 2008-13, Кристиан Ериксен през 2009-13 и Дейвинсон Санчес (2016-17). В Амстердам Вертонген беше съотборник с нападателя на Аякс Клаас-Ян Хунтелаар в периода 2006-09, а Ериксен и Алдервейрелд играха заедно с Дейли Блинд между 2009 и 2013 г.

Winbet - на един клик разстояние! (18+)

Tottenham Hotspur FCТОТНЪМ – АЯКСAFC Ajax

Днес от 22:00 часа по MAX Sport 3
Лондон, „Тотнъм Хотспър Стейдиъм“
Съдия: Антонио Матеу Лаос

ВЕРОЯТНИ СЪСТАВИ
Тотнъм: Лорис, Трипиър, Алдервейрелд, Санчес, Роуз, Дайър, Уаняма, Ериксен, Али, Лукас, Йоренте
Контузени: Кейн, Ламела, Ориер; Наказан: Сон
Под въпрос: Сисоко, Вертонген

Аякс: Онана, Талиафико, Блинд, Де Лихт, Мазрауи, Де Йонг, Ван де Беек, Шьоне, Нерес, Тадич, Зиех
Контузен: Банде
Под въпрос: Мазрауи

Баланс: 2 мача, 2 победи за Тотнъм, г.р. 6:1 за Тотнъм

ЛЮБОПИТНИ ФАКТИ
* Досегашните две срещи между двата клуба са от първия кръг на сезон 1981/82 от КНК, когато Тотнъм печели с 3:1 в Амстердам и с 3:0 на реванша.
* „Шпорите“ са единственият от четирите полуфиналиста в Шампионската лига, който никога не е печелил турнира, а дори не са стигали и до финал.
* Тотнъм има само една домакинска загуба от холандски клуб в Европа (4 победи и три равенства), като спечели последните две такива срещи.
* „Шпорите“ имат загубен финал в евротурнирите от холандски съперник – през сезон 1973/74 от Фейенорд в Купата на УЕФА (2:2 в Лондон и 0:2 в Ротердам).
* Тотнъм спечели осем от последните си десет домакинства в Европа (две загуби).
* Едно от двете отпадания на Аякс на полуфиналите на КЕШ/ШЛ е от английски отбор. Това става през 1980 г. срещу Нотингам, когато Форест печели трофея за втора поредна година.
* Холандският гранд има две победи, две равенства и четири загуби в полуфиналните си мачове от турнира.
* Тимът от Амстердам има само две победи в 11 гостувания в Англия (5 равенства и 4 загуби), но не загуби при последните си две визити на Острова.
* Поражението от Тотнъм през 1981 година е единствената загуба на Аякс в английската столица, където тимът има и две равенства срещу Арсенал.
* Първият КЕШ в историята на Аякс е спечелен в Лондон – победа с 2:0 над Панатинайкос на финала през 1971 г., игран на „Уембли“.
* Амстердамският клуб три пъти продължава напред и четири пъти отпада в срещите с английски отбори на елиминационна фаза.

ШАМПИОНСКА ЛИГА, СЕЗОН 2018/19 – КЛАСИРАНЕ, ПРОГРАМА И РЕЗУЛТАТИ