Мирослав Клозе окончателно се причисли към легендарните нападатели на германския футбол. 35-годишният голмайстор на Лацио изравни дългогодишния рекорд на легендата Герд Мюлер за най-много попадение с националния отбор на Германия. Това се случи по време на световната квалификация срещу Австрия (3:0) в Мюнхен, където Клозе реализира 68-ия си гол за Бундестима. Точно толкова има и Герд Мюлер с екипа на Германия.

„Радвам се много за него. Миро е великолепен нападател и луда глава”, сподели 67-годишният Герд Мюлер за Мирослав Клозе.

Нападателят на Лацио неведнъж е споменавал, че винаги се е възхищавал на Мюлер. Поражда се дори впечатлението, че на Клозе му е малко гадно да атакува рекорда на своя идол. Освен головете двамата си приличат и по решителността в характера им, която ги прави още по-симпатични като голмайстори.

Време е да се направи сравнение на статистиките на тези двама впечатляващи германски голмайстори. Разбира се, не бива да се забравя, че става въпрос за различни футболни епохи и двамата ги разделят няколко десетки години.

ГОЛОВЕ ЗА БУНДЕСТИМА
Мирослав Клозе – 68 гола в 129 мача
Герд Мюлер – 68 попадения в 62 срещи

Дългото чакане си имаш своя край. Клозе най-накрая успя да се изравни с Мюлер, след като предишния му 67-и гол бе при драмата 4:4 срещу Швеция през октомври 2012 година. Той обаче се нуждаеше от двойно повече срещи, за да достигне постижението на своя идол. Головата ефективност на Мюлер на това ниво си остава невероятна. „Това е абсолютен виц да ме сравнявате с него. С него не трябва да се сравнява никой. Това, което той е постигнал, броят на мачовете и головете, е еднократно. Казал съм го лично”, сподели Клозе след гола си срещу Австрия.

ГОЛОВЕ НА СВЕТОВНИ ПЪРВЕНСТВА

Мирослав Клозе - 14 гола в 19 мача (на 3 Световни първенства)
Герд Мюлер - 14 гола в 13 срещи (на 2 Мондиала)

Двамата отдавна са написали история и трябва да бъдат причисляване към най-великите нападатели, които някога са участвали във финална фаза на Световни първенства. Двамата си делят второто място във вечната голмайсторска листа на Световните първенства след бразилеца Роналдо (15 гола). Докато Мюлер спечели „Златната обувка” на Мондиал 1970 в Мексико заради изненадващите си голови удари от неудобни позиции, Клозе спечели този приз през 2006 година в Германия. Мюлер вярва, че пътят на неговия наследник „все още не е приключил” и той ще може да стане лидер във вечната голмайсторска листа по време на Мондиал 2014 в Бразилия. „Това е нещо извънредно. Надявам се, че той ще запази формата от последните 2-3 години”, споделя Мюлер.

ПО ПЪТЯ КЪМ ПРОФЕСИОНАЛНИЯ ДЕБЮТ
Мирослав Клозе – на 21 години в Кайзерслаутерн
Герд Мюлер – на 19 години в Байерн

Двамата изключителни германски нападатели стигат по куриозен начин до клубовете, които ги направиха звезди. Клозе игра до 20-годишнината си за седмодивизионния СГ Балубах-Диделкопф. След това преминава през по-високо стоящия в аматьорските лиги Хомбург, за да пристигне в Кайзерслаутерн през 1999 година, от където кариерата му тръгва бързо нагоре. Мюлер пък привлича погледите на 17-годишна възраст със 180 от общо 204 гола в един сезон за родния му клуб ТСФ Ньордлинген. Мюнхен 1860 първи го забелязва, но Байерн по-рано му предлага професионален договор. Тъй като не вижда големи възможности за изява пред звездите на тогавашния Мюнхен 1860, той предпочита да подпише с Байерн, с който печели промоция в Бундеслигата през сезон 1964/65. И неговия случай нещата се развиват твърде бързо, за да се превърне той в голямата звезда на Германия.

КЛУБОВЕ В КАРИЕРАТА
Мирослав Клозе - 4
Герд Мюлер - 3

Докато Клозе освен за Кайзерслаутерн е играл още за Вердер (Бремен), Байерн и Лацио в момента, Мюлер е прекарал почти цялата си кариера при баварците. През 1979 година голмайсторът на Бундестима преминава за 3 сезонав американския Форт Лодърдейл Страйкърс, където завършва кариерата си, но завинаги ще се помнят неговите 365 гола в 427 мача за Байерн в Бундеслигата, чиято вечна голмайсторска листа оглавява. За сравнение Клозе е вкарал 121 гола в 307 мача в най-високото ниво на немския футбол.

И двамата са били както футболисти на годината в Германия, така и голмайстори на Бундеслигата. Мюлер обаче има и спечелена „Златна топка” за най-добър футболист на Европа през 1970 година. На национално равнище и двамата имат спечелени титли и купи на страната. Мюлер обаче е ставал както европейски, така и световен шампион. Титлите на двамата с националния отбор си личат отчетливо.

ТРОФЕИ С БУНДЕСТИМА
Мирослав Клозе – 0
Герд Мюлер – 2

При всичките попадения, които и двамата са отбелязали, те се отличават най-много по броя на спечелените титли с Бундестима. Клозе има два финала – на Световното първенство през 2002 година в Южна Корея и Япония и на Европейското първенство в Австрия и Швейцария през 2008 година. Мюлер обаче не само е достигал до финални срещи, но ги е и печелил – европейска титла през 1972 година в Белгия и световна титла през 1974 година във ФРГ (Федерална република Германия). Това което не е било, може и да стане, може би си мисли Клозе с големи надежди към Мондиал 2014 в Бразилия.