Легендата на английския футбол Сър Джеф Хъртс, автор на хеттрик на финала на световното първенство през 1966 г., сензационно призна, че страничният съдия от СССР Тофик Бахрамов е допуснал грешка, зачитайки спорния гол от мача за титлата срещу ФРГ.

Вторият от трите гола на Хърст в двубоя при успеха с 4:2 е един от най-спорните моменти в историята на футбола. И досега не е ясно къде точно тупва топката, след като се удря в напречната греда в продълженията на срещата.

Съветският лайнсмен Бахрамов решава, че коженото кълбо е пресекло голлинията и дава преднина от 3:2 на “трите лъва”. Това положение вече 44 години дава храна за коментарите на футболните анализатори и обикновените фенове.

В последните секунди Хърст вкарва още един гол и оформя победата на Англия. Легендарният играч на Уест Хям продължава да е единственият футболист, автор на хеттрик на финал на световно първенство.

“Топката не премина голлинията. Много съм задължен на Бахрамов. Ако той бе тук днес, щях да му стисна ръката, заяви Хърст на пресконференция в Лондон. – Благодарение на него се сдобих с хеттрик на финал на световно първенство и място в историята на футбола.”

“Сега, след толкова години искам да стане ясно, че топката не премина голлинията. Вече 44 години нося тежко бреме на раменете си. Доволен съм, че хората най-сетне ще научат истината.”

Признанието на 68-годишния Хърст бе направено на събитие, организирано от британски букмейкър във връзка с подновяването на договора за спонсорство с трите най-горни дивизии на Футболната лига. Организаторите на събитието опитаха да спрат признанието на легендарния футболист.

“Поканихме Сър Джеф заради връзката му със световните първенства и уникалния му хеттрик. Срамно е, че превърна нашата прескоференция в цирк”, заяви Марк Джоунс, управителен директор на букмейкъра “Blue Square”.

Признанието на Джеф Хърст хвърли сянка върху победата на Англия на финала през 1966 г. Говорителят на германската федерация Юрген Акикюсуф обяви: “Аплодираме признанието на г-н Хърст.”/БЛИЦ

СПОРНИЯТ ГОЛ НА ДЖЕФ ХЪРСТ