В съвременния свят на спорта, в който успехите на един клуб почти винаги зависят от наличието на солидно финансиране и присъствието на скъпоструващи световноизвестни звезди, приказки за Футболната пепеляшка звучат толкова невероятни, колкото и вероятността Бразилия да загуби с 1:7 мач от световно първенство, на което е домакин. Такова поражение на „селесао“ вече видяхме преди година, така че защо да няма и вълшебни футболни приказки.

Сюжетът на една такава в момента се развива в английската Висша лига. След изиграването на 13 кръга от началото на сезона на първото място в класирането е ... Лестър (8 победи, 4 равенства и 1 загуба - 2:5 от Арсенал). Само преди година по същото време на сезона „лисиците“ бяха на последното място. При това в отбора липсват скъпоструващи звезди. Да, в състава са играчи като Леонардо Уйоа (купен за 8,5 млн. eвро), Гьокхан Инлер (7 млн.), Андрей Крамарич (9 млн.), Нголо Канте (9 млн.) и Шинджи Оказаки (11 млн.). Но и техните цени не звучат като космическите суми, които харчат други отбори от Висшата лига.

Оказва се обаче, че това не са ключовите играчи за силното представяне на Лестър от началото на сезона. Важните играчи са 84.jpgфутболисти, които играят в тима още от престоя му в Чемпиъншип. Джейми Варди (13 гола от началото на сезона) и Рияд Марез (7 попадения). Варди беше купен през лятото на 2012 г. от петодивизионния Флийтууд Таун за общо 1,7 милиона паунда, а през зимата на 2014 г. половината от тази сума беше платена на втородивизионния френски Льо Авър за Марез. Оттогава и двамата (на снимката вдясно) стигнаха до националните отбори на Англия и Алжир. Като Рияд Марез дори участва на Мондиал 2014 с „пустинните лисици“.

Представянето на Варди е дотолкова впечатляващо, че той изравни рекорда на Рууд ван Нистелрой, разписвайки се в 10 поредни мача от Висшата лига. Холандецът дори окуражи нападателя на Лестър преди мача с Нюкасъл (3:0), в който 28-годишният голаджия на „лисиците“ изравни постижението му. Феновете на клуба от „Кинг Пауър Стейдиъм“ веднага започнаха да си правят татуировки, свързани с Джейми Варди. Дори нападателят на „лисиците“ не вярваше, че е постигнал рекорда и след мача срещу „свраките“ заяви: „Трябва да се ощипя, за да повярвам, че е истина. Стъпил съм здраво на земята. Не съм си поставил никакви специални цели. Просто исках през този сезон да се представя по-добре от предишния.“

Заради попаденията на английския национал и Рияд Марез Лестър е водещият отбор не само по точки във Висшата лига, но и по-отбелязани голове – 28. Силната игра в нападение позволи на Лестър от началото на сезона да спечели 10 точки от мачове, в които беше догонващ в резултата. От старта на шампионата няма друг отбор във Висшата лига с такъв впечатляващ показател.

И ако спасението от изпадане през миналия сезон беше постигнато с невероятна финална серия под ръководството на Найджъл Пиърсън, когато в последните седем мача бяха записани седем победи, едно равенство и една загуба, то силното начало на 83.jpgнастоящия шампионат се дължи на работата на Клаудио Раниери. Когато италианецът беше представен от Лестър през лятото след 11-годишно отсъствие от Висшата лига, мнозина му предрекоха провал. Бившият футболист на „лисиците“ Роби Савидж определи назначението на 64-годишния специалист като „лошо решение“. На профила си в „Туитър“ легендата на английския футбол и на клуба Гари Линекер само възкликна: „Наистина ли?“

Общо взето настроението срещу Раниери беше - „Да влезе осъденият на смърт“. Хората още помнят, че той беше първият уволнен мениджър на Челси в ерата „Абрамович“.
Сега обаче настроенията са други. Силното представяне на Лестър обърна мненията за Клаудио Раниери. Още повече, че тимът няма загуба в 10 поредни гостувания. Да, тази серия започна още през миналия сезон при Найджъл Пиърсън, но продължи при италианеца през настоящия шампионат.

Дори твърдият титуляр в защитата Дани Дринкуотър не вярваше, че отборът няма поражение като гост от месец март насам: „Наистина ли? Звучи много хубаво. Ние просто сме един стабилен отбор, който знае силните си страни и опитва да намали слабостите си. Това е цялата философия, не е някакво космическо инженерство. Новият мениджър промени някои неща, подобри други и всичко работи.“

Монетата обаче има и обратна страна. „Лисиците“ имат проблеми с отбраната. За 13 мача тимът е допуснал 20 гола. С повече получени попадения са само отборите, които заемат последните шест места в класирането. Клаудио Раниери много добре разбира 82.jpgтова. Той намери начин да стимулира играчите си да затегнат играта в отбрана. В средата на септември италианецът обеща, че ще черпи всички играчи от тима с пица, ако запазят вратата си "суха" по време на мач. Въпреки стимула Раниери имаше повод да купи пици за своите футболисти едва след победата с 1:0 над Кристъл Палас (с гол на Джейми Варди, естествено!). Мениджърът на Лестър заведе играчите си в италиански ресторант, а футболистите дори сами замесиха тестото за своите пици. След успеха над Нюкасъл в събота италианецът се качи в клубния автобус с няколко кутии пица и бири.

Малко вероятно е „лисиците“ да завършат сезона на първо място в класирането, но възможността тимът на Клаудио Раниери да завърши в Топ 4 или поне да се класира за евротурнирите никак не е малка. Представянето на Лестър изглежда сбъдна заканата на собственика на клуба Вичай Сривадханапрабха преди началото на миналия сезон, че планира да превърне „лисиците“ в отбор от Топ 5 на класирането. Тогава думите му бяха приети с насмешка, но поне към момента звучат много актуално. Дали Лестър има достатъчно сили да се мери с топ отборите на Англия ще стане ясно до Нова година, тъй като в този период предстоят мачове с Манчестър Юнайтед, Суонзи, Челси, Евертън, Ливърпул и Манчестър Сити. Първият е в тази събота от 19.30 часа. "Лисиците" срещу "червените дяволи". Или по-точно казано - първият срещу вторият във временното класиране.
ВЕСЕЛИН РУСИНОВ, БЛИЦ

ПРОГРАМАТА И КЛАСИРАНЕТО НА ВИСШАТА ЛИГА - ТУК