Бившият селекционер на Холандия Луис ван Гаал официално обяви пенсионирането си. 67-годишният специалист съобщи новината при гостуването си в холандска телевизия.

„Дължа време на съпругата си, не само на футбола. Преди 22 години я накарах да спре да работи, за да може да ме следва при назначенията ми в чужбина“, заяви Ван Гаал пред „VTBL“.

За последно холандецът беше начело на Манчестър Юнайтед, но беше освободен през май 2016 г. Оттогава е без работа, като дори отхвърля предложения да бъде телевизионен анализатор: „Нямам амбицията да върша такава дейност“.

Луис ван Гаал стартира треньорската си кариера в Аякс и извежда тима до спечелването на Шампионската лига, Купата на УЕФА, Суперкупата на Европа, Междуконтиненталната купа, три титли на Холандия, три пъти националната Суперкупа и един път купата на страната.

През 1997 година пое Барселона и с каталунците спечели две титли от Примера дивисион, както и по един път Кралската купа и Суперкупата на Европа. В този период Ван Гаал влиза в конфликт с Христо Стоичков, а в годините след това Камата го нарича: Холандски главчо.

Следва неуспешен престой начело на националния отбор на Холандия и завръщане в Барса. През 2005 година застана начело на АЗ Алкмаар и го изведе до титлата в Холандия през 2009 г. След това беше назначен за треньор на Байерн, където взе титлата, купата и суперкупата.

През 2012 година се завърна начело на Холандия и изведе „лалетата“ до третото място на Мондиал 2014. След световното първенство пое Манчестър Юнайтед, с който спечели ФА Къп през 2016 година.