Преди началото на провеждащия се в момента турнир Голд Къп на КОНКАКАФ (континенталният шампионат на Северна Америка и Карибския регион) имаше една гореща тема. Отказът на ФИФА да разреши на бившия френски национал Флоран Малуда да играе за Френска Гвиана. Ако беше получил одобрение, 37-годишният бивш халф на Лион и Челси щеше да дебютира в мача на откриването срещу Канада в Ню Джърси.

След мача, който завърши 4:2 в полза на „кленовите листа“, темата беше съвсем друга. Широкият свят на футбола се запозна с 16-годишния Алфонсо Дейвис. Младият талант се отличи с два гола, като и двата пъти прокара топката между краката на вратаря Донован Леон. Така канадският национал даде заявка за световна слава, каквато поне разбиращите от футбол специалисти в Северна Америка му предричат.

Алфонсо Дейвис е роден на 2 ноември 2000 година в бежанския лагер Будубурам в Гана, където родителите му бягат от Втората гражданска война в Либерия. Когато е петгодишен, семейството му се мести в Канада. Първо в Уиндзор (Онтарио), а година по-късно в Едмънтън (Албърта). Започва да играе футбол в различни детски клубове в Едмънтън, а през 2015 година е привлечен в клубната академия на Ванкувър Уайткепс от МЛС.

На 23 февруари 2016 година подписва с втория отбор на клуба, който се състезава в USL (втора дивизия на американската футболна пирамида след МЛС). Така на 15 години и 3 месеца става най-младият футболист с договор с клуб от първенството. Два месеца по-късно дебютира в шампионатен мач, а на 15 май 2016 година бележи първия си гол, ставайки най-младият автор на попадение в мач от USL.

Само два месеца след това си печели двегодишен договор с първия отбор на Ванкувър Уайткепс, като има опции за продължаване за сезоните 2019 и 2020. В момента на парафирането на контракта е най-младият футболист в МЛС и третият най-млад в историята на Лигата. При дебюта си в шампионата на 16 юли става вторият най-млад футболист, играл в шампионата след Фреди Аду. През септември 2016 година вкара първия си гол за Ванкувър Уайткепс. Това стана в мач от Шампионската лига на КОНКАКАФ срещу Спортинг Канзас Сити (2:1), с което класира тима си за елиминационната фаза на турнира.

Представянето на Алфонсо Дейвис за тима от Ванкувър му донесе вниманието на Манчестър Юнайтед, Челси и Ливърпул. Въпреки че е играл за националните отбори на Канада до 17 и до 20 години, младият футболист нямаше канадско поданство. Получи го на 6 юни 2017 година, което му позволи да бъде част от „кленовите листа“ в Кюрасао, където тимът се готвеше за участието си на Голд Къп от КОНКАКАФ. На 13 юни дебютира за Канада в контролата с Кюрасао (2:1), ставайки най-младият футболист в историята на националния тим на страната. На 7 юли излиза титуляр за Канада срещу Френска Гвиана и вкарва две попадения, ставайки най-младият голмайстор в историята на турнира.

Така глобалното футболно общество се запозна с Алфонсо Дейвис. Младокът не само влезе в историята на континенталния шампионат на Северна Америка и КОНКАКАФ, но и е считан и за най-добрия футболист, произведен в Канада след Оуен Харгрийвс. Бившият играч на Байерн обаче предпочете да играе за родината на своите родители – Англия. Дейвис пък реши да носи цветовете на Канада, а не на Либерия, където вероятно щеше да бъде обявен за новия Джордж Уеа.
Веселин РУСИНОВ, БЛИЦ СПОРТ