На терена Йеспер Бломквист спечели почти всичко възможно: през 1994 година беше част от националния отбор на Швеция, който завърши на трето място на световното първенство, след това игра за Милан, с Манчестър Юнайтед спечели историческия требъл през 1999 година, както и пет титли на Швеция.
44-годишният Бломквист изглеждаше като музикален идол и живееше като рок звезда. Спечели милиони, които изтекоха между пръстите му. До това доведе екстравагантния начин на живот, няколко лоши инвестиции и изключително скъп развод. В крайна сметка бившото ляво крило трябваше да стартира от нулата, но шведът не прие личната си история като трагедия, а поводи за това имаше доста. Бившият футболист запретна ръкави, отвори собствен ресторант и започна да прави пици.
В началото заведението не е нищо особено. Обикновено кафене с нещо за хапване, но това не спря предприемаческия дух на бившия шведски национал. Той замени футболния екип не с костюми, а с бяла фланелка, по която може да се видят петна кечуп, парчета лепкаво тесто и брашно. Началото е трудно. Най-вече заради отношението на някои родители, които водят децата си в заведението и го сочат с пръст: „Виж, моето дете, това ще стане с теб, ако не внимаваш как си харчиш парите!“
Днес същите тези родители продължават да водят децата си в пицарията на Бломквист, но на курсове как се прави пица. Междувременно бизнесът на бившия футболист на Милан, Парма, Манчестър Юнайтед и Евертън се развива добре. Ресторантът е разширен и по-луксозен.
„Собствената ми история ме научи, че простите неща в живота са най-важни. Ежедневната работа, разговорите с приятни хора и наличието на нещо хубаво за ядене и пиене. Това са нещата, от които всеки се нуждае“, признава Бломквист.
Преди да стане майстор на пици, Йеспер е чест гост в различни телевизионни риалити формати. Дори се представя изключително успешно в шведската версия на „Денсинг Старс“. В един момент решава, че така не може да продължава. След края на кариерата си през 2010 година в традиционния стокхолмски клуб Хамарби, той се насочва към треньорската професия.
Winbet - победата е емоция! (18+)
Това обаче не продължава дълго. Прекарва две години като играещ треньор на провинциалния Енкьопинг и няколко месеца като помощник-треньор на Хамарби. „Осъзнах, че ми липсва страстта за тази професия. От времето си на футболист научих, че трябва да гориш в работата си, ако искаш да бъдеш добър в нея“, признава бившият футболист.
Така през месец май 2018 година се стига до отварянето на италианския ресторант „450 Гради“ на стокхолмския остров Лидингьо. Бломквист често може да бъде видян не само да меси тестото за пиците, но и да ги пече в огромната пещ на дърва. „Страстта ми към добрата храна, виното и кафето идват от престоя ми като футболист в Италия. Там се появи интересът ми към храната и готвенето“, разказва бившият футболист.
Идеята за отварянето на собствен малък ресторант отдавна зрее в главата на Йеспер Бломквист. Първоначално обаче няма достатъчно финансови средства, а на второ място идва предишният трагичен опит с различни инвестиции. „В миналото бях предаван много пъти и затова в началото бях много предпазлив и скептичен. Преди две години обсъдих намерението си с няколко приятели и според тях идеята беше добра“, признава настоящият ресторантьор.
След трудното начало нещата започват да се подреждат. Пицарията става популярна и се разраства до такава степен, че на Бломквист вече не се налага сам да меси тестото и да прави пица. Бившият шведски национал има няколко служители на пълен работен ден и още няколко на половин ден. Йеспер обаче продължава да стои в пицарията. Той прави кафе, налива вино, гарнира салатите, сервира ястията и лично посреща клиентите. Признава, че само доброто обслужване и добре приготвената храна може да върне отново посетителите в ресторанта.
Йеспер Бломквист до такава степен е запленен от новия си живот, че би прекарал остатъка от него в „450 Гради“. Миналият му опит обаче го е научил, че всеки момент на щастие бързо може да бъде разрушен: „Никога не знаеш колко дълго ще продължи един период на възход, но чувствам, че в момента изживявам собствената си мечта. Всеки ден работя много и продължавам да се уча. Разбрах колко много усилия коства собствения бизнес на всеки един предприемач по света. Свалям шапка на всеки един от тях. Не спирам да развивам собствения си ресторант и се опитвам всеки ден с нещо да го подобрявам“, твърди Йеспер Бломквист.
Текст на 11freunde.de
Превод от немски на Веселин РУСИНОВ, БЛИЦ СПОРТ