Една от най-големите банки в света - „Ситибанк“, беше призована от федералната прокуратура на САЩ във връзка с евентуалното си участие в корупционния скандал във ФИФА. Призовката е получена късно в петък вечерта. От „Ситибанк“ са изразили готовност да сътрудничат на правораздавателните органи.

И други банки са замесени в корупционния скандал във ФИФА. Разследващите органи на САЩ са се насочили и към още две много известни и мощни финансови институции. Това са „HSBC“ и „JP Morgan“, за които има подозрения, че са участвали в парични преводи на служители от ФИФА, обвинени в корупция, пране на пари и шантаж.

"Нямаме никакво намерение да се съобразяваме с това кой каква репутация има в своята област, в Америка или в света на футбола. Всеки, който е нарушил законите, ще получи полагащата му се присъда“, коментира младши прокурор от Ню Йорк, който е подписал призовката до въпросната финансова институция.

Макар „JP Morgan“ да присъства в документите на прокуратурата, от финансовата институция не са предприели никакво вътрешно разследване. В същото време обаче „HSBC“ призна, че е обект на разследване. С обръщение до медиите от „Ситибанк“ съобщиха, че прокуратурата е поискала справка "за банкови взаимоотношения и сделки на банката и нейните филиали, свързани с определени физически и юридически лица, идентифицирани с участие с предполагаемо корупционно поведение."