Четвъртфиналната фаза на Шампионската лига стартира днес с два мача, в които участие имат три английски отбора. Тотнъм приема Манчестър Сити, а Ливърпул е домакин на Порто в повторение на осминафинала си от миналата година.

„Шпорите“ за първи път излизат на новия си стадион в мач от евротурнирите. Лондончани през уикенда дебютираха на „Тотнъм Хотспър Стейдиъм“ с победа над Кристъл Палас. Мачът срещу Манчестър Сити е очакван от мнозина, тъй като е среща между отбори от битката на върха в класирането на Висшата лига. Тотнъм ще опита не само да спечели срещу „гражданите“ за първи път от 2 октомври 2016 г. (2:0), но и да спре серията на Сити от осем поредни победи във всички турнири. Още повече, че тимът на Пеп Гуардиола записа 20 успеха в 22 мача от началото на календарната година. До 20 април предстоят още два мача между двата отбора. Реваншът е на 17 април, а на 20-и е срещата от Висшата лига.

Срещата на „Анфилд“ също обещава да е интересна. Ливърпул няма домакинска загуба от септември насам, докато Порто загуби само два пъти като гост от началото на сезона. „Червените“ спечелиха последните си пет мача във всички турнири, а „драконите“ нямат загуба вече шест последователни срещи. Португалският клуб показа уважение към домакина си, след като треньорът Серджио Консейсао обяви: „Никой не искаше Ливърпул на жребия“. Юрген Клоп пък демонстрира самочувствие заради представянето на отбора си: „Ако трябва да съм честен, в момента сме във върхова форма“.

Winbet - на един клик разстояние! (18+)

Tottenham Hotspur FCТОТНЪМ – МАНЧЕСТЪР СИТИManchester City FC

Днес от 22:00 часа по MAX Sport 3
Лондон, „Тотнъм Хотспър Стейдиъм“
Съдия: Бьорн Куйперс (Холандия)

ВЕРОЯТНИ СЪСТАВИ
Тотнъм: Лорис, Трипиър, Алдервейрелд, Вертонген, Роуз, Сисоко, Али, Ериксен, Сон, Уинкс, Кейн
Контузени: Дайър, Ламела
Под въпрос: Орие, Йоренте
На картон от наказание: Алдервейрелд, Ламела, Сон

Манчестър Сити: Едерсон, Данило, Стоунс, Компани, Лапорт, Де Бруйне, Фернандиньо, Давид Силва, Бернардо Силва, Жезус, Стърлинг
Контузени: Браво, Зинченко
Под въпрос: Агуеро, Делф, Менди, Уокър
На картон от наказание: Агуеро, Отаменди

Баланс в Европа: нямат играни мачове един срещу друг

ЛЮБОПИТНИ ФАКТИ
* Двамата тима се срещат за първи път в Европа, но на английска сцена имат продължително съперничество. Играли са общо 156 пъти един срещу друг, като Манчестър Сити има 61 победи, Тотнъм е с 60, а 35 пъти са завършили наравно. „Гражданите“ спечелиха последните си три мача срещу „шпорите“.
* При предишните си две участия на четвъртфинал в КЕШ/Шампионската лига Тотнъм един път продължи напред и един път отпадна.
* „Шпорите“ за четвърти път срещат английски съперник в евротурнирите, но за първи път за последните 46 години. В тези сблъсъци лондончани веднъж са краен победител и два пъти отпадат. Успехът всъщност носи на Тотнъм Купата на УЕФА през 1972 г. (2:1 у дома и 1:1 като гост на Уулвърхемптън).
* За Манчестър Сити това също е трето участие на четвъртфиналите. Веднъж продължава напред и един път отпада.
* „Гражданите“ в четири случая са срещали английски съперници в Европа и винаги са отпадали. За последно това се случи през миналия сезон.
* Пеп Гуардиола загуби само два от общо 14 мача в треньорските си сблъсъци с Маурицио Почетино (8 победи и 4 равенства). Двамата са се сблъсквали и в Испания, съответно начело на Барса и Еспаньол.
* Десният бек на Манчестър Сити Кайл Уокър беше футболист на Тотнъм в периода 2011-17 година и има четири гола в 183 мача за лондончани.
* Десният бек на „шпорите“ Киърън Трипиър е продукт на школата на Манчестър Сити.
 

Liverpool FCЛИВЪРПУЛ – ПОРТОFC Porto

Днес от 22:00 часа по MAX Sport 2
Ливърпул, „Анфилд“
Съдия: Антонио Матеу Лаос

ВЕРОЯТНИ СЪСТАВИ
Ливърпул: Алисон, Александър-Арнолд, Матип, Ван Дайк, Милнър, Фабиньо, Хендерсън, Вайналдум, Салах, Фирмино, Мане
Контузени: Гомес, Окслейд-Чембърлейн; Наказан: Робъртсън
Под въпрос: Лалана, Матип, Ван Дайк, Вайналдум
На картон от наказание: няма

Порто: Касияс, Макси, Фелипе, Милитао, Алекс Телеш, Данило, Отавио, Корона, Брахими, Марега, Соареш
Контузен: Ерера; Наказан: Пепе
Под въпрос: Алекс Телеш
На картон от наказание: Милитао, Данило, Отавио

Баланс в Европа: 6 мача, 3 победи за Ливърпул, 3 равенства, г.р. 12:2

ЛЮБОПИТНИ ФАКТИ
* Последната среща между двата тима беше преди година, когато Ливърпул спечели с 5:0 като гост след хеттрик на Садио Мане. Мачът на „Анфилд“ завърши при нулево равенство.
* „Червените“ излязоха краен победител в десет от предишните си 14 участия на четвъртфиналите на КЕШ/Шампионската лига.
* До момента мърсисайдци шест пъти са елиминирали португалски съперници в Европа и два пъти са отпадали.
* На собствения си терен Ливърпул има 6 победи, три равенства и една загуба срещу отбори от Португалия.
* Порто два пъти е преодолявал четвъртфиналната фаза и пет пъти е отпадал на нея в КЕШ/Шампионската лига.
* „Драконите“ в три случая са излизали краен победител и осем пъти са били елиминирани в сблъсъците си с английски съперници в Европа.
* При гостуванията си в Англия „синьо-белите“ имат 15 загуби и три равенства, а головата им разлика в тези мачове е 10:48.

ШАМПИОНСКА ЛИГА, СЕЗОН 2017/18 – КЛАСИРАНЕ, ПРОГРАМА И РЕЗУЛТАТИ