Галатасарай посреща Челси в първи 1/8-финал в Шампионската лига днес от 21:45 часа в Истанбул. Съдия на двубоя е испанецът Карлос Веласко Карбайо.

Един срещу друг се изправят двамата треньори - Роберто Манчини и Жозе Моуриньо. Двамата не успяха да се засекат в едно и също първенство, но имат четири сблъсъка в евротурнирите. Моуриньо засега води с две победи и две равенства, Манчини все още не може да го надделее. Любопитното е, че Моуриньо наследи Манчини в Интер през 2008 година. Италианецът твърди: "Моуриньо спечели Шампионската лига през 2010 година, защото пое готов отбор, който аз създадох. Отбор, който имаше характер на победител. За да спечелиш Шампионската лига ти трябва късмет. Това е странен турнир. През зимата може да спечелиш групата си, но през февруари картинката е съвсем друга."

По-големите проблеми преди двубоя са за Манчини и Галатасарай. Под въпрос са Шеджу, Балта, Зан и Алтънтоп, но вероятно част от тях ще бъдат готови и дори ще излязат титуляри. Дидие Дрогба ще поведе атаката на Галатасарай срещу отбора и мениджъра, с който постигна най-големите си успехи. 157 гола в 342 мача, 3 титли, 4 Купи на ФА, 2 Купи на лигата и онази победна дузпа срещу Байерн (Мюнхен) във финала на Шампионската лига. Това са само част от спомените на тандема Дрогба-Моуриньо. На въпрос как би определил отношенията си със Специалния, котдивоарецът споделя: " Много просто – изпитваме голямо уважение един към друг. Когато има някой толкова важен за теб човек, който гледа на теб като на приятел, забравяш, че е Специалния и че ти си негов нападател. Това е силна връзка между мъже, истинско другарство. Подобни моменти са специални, тъй като са особено ценни и значими. Той бе онзи, който ми помогна да взема решението да заиграя в Челси. Винаги е бил честен към мен. Когато заслужавах да играя, играех. Когато не заслужавах, не играех. Ето защо го уважавах толкова много.” Уесли Снайдер също игра под ръководството на Моуриньо, като дори спечелиха трофея в Шампионската лига през 2010 година с Интер.


1gal.jpg
Галатасарай - Челсичелси_1.jpg
Днес от 21:45 часа
Пряко по Ринг БГ
ring.bg.jpg
Съдия: Карлос Веласко Карбайо


Вероятни състави:

Галатасарай:
Муслера, Ебуе, Кая, Шеджу, Балта, Инан, Мело, Гюлселам, Бурак Йълмаз, Уесли Снайдер, Дидие Дрогба
Резерви: Уфук, Бурдисо, Алекс Телес, Йекта, Умут, Хайрович, Сабри, Гьокхан, Алтънтоп
Контузени: Айдън Йълмаз; Наказани: няма
Треньор: Роберто Манчини

Челси: Петер Чех, Бранислав Иванович, Гари Кейхил, Джон Тери, Аспиликуета, Франк Лампард, Джон Оби Микел, Рамирес, Вилиан, Самуел Ето`о, Еден Азар
Резерви: Марк Шварцер, Ашли Коул, Давид Луис, Оскар, Шюрле, Демба Ба, Фернандо Торес
Контузени: Ван Гинкел; Наказани: няма
Треньор: Жозе Моуриньо

Баланс между двата отбора: 2 мача (групова фаза в Шампионската лига: Челси - Галатасарай 1:0, Галатасарай - Челси 0:5)

Галатасарай срещу английски отбори:
17 мача, 3 победи, 7 равенства, 7 загуби, г.р. 16:28
Галатасарай срещу английски отбори у дома: 8 мача, 3 победи, 3 равенства, 2 загуби

Челси срещу турски отбори:
6 мача, 4 победи, 2 загуби, г.р. 11:4
Челси срещу турски отбори като гост: 3 мача, 2 победи, 1 загуба

Любопитни факти:
*Единствената среща между двата тима е в групите на Шампионската лига през есента на 1999 година - победа с 1:0 на Челси в Истанбул (Петреску) и успех с 5:0 в Лондон (Торе Андре Фло - 2, Денис Уайз, Джанфранко Дзола, Амброзети).

*Ако получат жълти картони, Муслера и Мело (Галатасарай), както и Оби Микел (Челси), ще пропуснат реванша.

*Челси е спечелил 6 от последните си 13 гостувания във всички турнири.

*Галатасарай е загубил само 1 от последните си 19 домакинства във всички турнири.

*Двамата треньори - Роберто Манчини и Жозе Моуриньо се изправят за пети път един срещу друг. В досегашните четири мача португалецът има предимство - 2 победи и две равенства, Манчини все още няма успех.

*Роберто Манчини изпитва проблеми в Шампионската лига. До момента той е водил 4 отбора (Лацио, Интер, Манчестър Сити и Галатасарай). От общо 60 мача има 25 победи, 15 равенства и 20 загуби.

*Дидие Дрогба и Уесли Снайдер са играли под ръководството на Моуриньо. Снайдер дори печели Шампионската лига с Моуриньо в Интер през 2010 година.

*Дидие Дрогба има 157 гола в 342 мача за Челси. Мнозина го определят като един от най-големите футболисти, играли за лондончани.

*Дидие Дрогба се превърна в герой за Челси през пролетта на 2012 година, когато първо изравни в 88-ата минута за 1:1 на финала срещу Байерн Мюнхен, а след това вкара и дузпата за 4:3.

*Съдията Карлос Веласко Карбайо е ръководил 1 мач на Галатасарай - 1 победа. Реферът е ръководил 4 мача на Челси, 3 победи и 1 загуба, г.р. 10:5.