Малцина бяха чували за Жан-Клер Тодибо преди началото на сезона, но един пришпорен трансфер го превърна в популярно име само за няколко дни. Роденият във Френска Гвиана защитник изигра само няколко мача за Тулуза след дебюта си в мъжкия отбор, а през януари вече се оказа футболист на Барселона.

Каталунците го бяха договорили за трансфер след края на сезона, но криза в отбраната на тима ги принуди на спешни действия и да привлекат Тодибо още през януарския прозорец. Това натовари 19-годишния младок с огромна тежест, която беше подсилена и от връчването на фланелката с №6, носена през годините от Шави, Дани Алвеш и Гийермо Амор.

Възходът на Тодибо е толкова бърз, че той беше забелязан едва сега от националните селекционери на френския тим до 20 години.

Трансферът в Барселона може да е бил мечта за Жан-Клер Тодибо, но преди 10 години футболната кариера е била истински мираж. На деветгодишна възраст той претърпява ужасяващ инцидент, който едва не го оставя инвалид без крака. Отивайки на тренировка по джудо, Тодибо е блъснат от автомобил в покрайнините на Париж.

„Беше 24 май и излизайки от нашата къща, пресичах улицата. В този момент ме удари кола. Работата се оказа сериозна. Счупиха ми двата крака и можех да остана инвалид. Бяха общо няколко фрактури. Все още имам белези“, призна футболистът пред в. „Ла Депеш“.

Дори треньорът му в школата Ле Лиля Дилан Гренеш счита, че травмите ще сложат край на футболната му кариера. Година по-късно обаче Тодибо се завръща на терена. Представя се силно и е забелязан от скаутите на Тулуза. През 2016 година преминава при „виолетовите“.

След година при юношите на клуба, младият французин е повикан в Б отбора, който играе в пета дивизия. Само девет мача в Лига Насионал 3 бяха достатъчни, за да бъде Тодибо повишен през лятото на 2018 г. в играч на първия тим.

10 мача и един гол в Лига 1 убеждават Барселона в качествата на младия френски бранител. Каталунците първо го бяха уредили за следващия сезон, но през януари платиха 1,75 милиона паунда и Тодибо се озова на „Камп Ноу“ пет месеца по-рано.

Вероятно е твърде рано да се твърди, че Жан-Клер Тодибо ще бъде наследникът на Жерар Пике в отбраната на Барса, но със сигурност „блаугранас“ вече имат в редиците си талант, който може да бъде полезен в бъдеще.
Адам СТОРЪР, в. „Сън“
Превод от английски на Веселин РУСИНОВ, БЛИЦ СПОРТ

ИСПАНИЯ, ПРИМЕРА ДИВИСИОН - СЕЗОН 2018/19