Единственото попадение в мача вкара Хомос в 40-ата минута, а голяма роля за успеха на африканците има и вратарят Ал Хадари, който на няколко пъти се намеси решително за да опази вратата си суха. В първите десет минути на терена властваше скуката и двата отбора явно изучаваха играта си. Постепенно Италия наложи лек превес, но успяваше да тормози вратаря на Египет предимно с далечни удари. В 12-ата минута Роси стреля над вратата, след това в 21-ата Пирло пробва изстрел от фаул, но отново в аут, а в 23-ата минута Якуинта отправи опасен удар, спасен с мъка от Ал Хадари. Вратарят на африканците направи ново хубаво спасяване след 3 минути, когато Роси отправи удар по диагонала. В края на полувремето и Египет раздвижи играта си и в 39-ата минута Ал-Рабу затрудни Буфон с далечен изстрел. При последвалия ъглов удар пък Хомос бе оставен непокрит и с глава откри резултата в 40-ата минута.
Втората част започна с натиск на Италия и в 54-ата минута Якуинта бе изведен перфектно зад защитата, но не успя да овладее добре топката и в крайна сметка тя попадна в ръцете на вратаря. В 63-ата минута пък Пирло стреля опасно от фаул, но топката профуча на сантиметри от гредата. Отново Якуинта в 71-ата минута се озова в добра позиция, но изстрелът му отново бе спасен от Ал Хадари. Само три минути по-късно пък Монтоливо изпусна най-доброто положение за "адзурите", когато от точката на дузпата стреля право в стража на Египет. Африканците имаха само една добра възможност през това полувреме и тя дойде, след като Абутрика открадна топката пред наказателното поле на Италия и стреля, но над вртата. Малко по-късно пък при едно центриране на италианците кълбото срещтна и гредата, а последното положение за световния шампион бе нов удар от фаул на Пирло, но отново без успех. В крайна сметка Египет успя да удържи преднината си и така сложи край на серията от 32 мача без загуба на Марчело Липи начело на Италия. Освен това африканците имат реален шанс да продължат напред в турнира, ако успеят да победят САЩ в последния си мач.


Египет: Ал-Хадари, Сайед (Фараг 68), Фатхи (Хасан 81), Ахмед, Гомаа, Моуади, Шавки, Хомос, Алд-Рабу, Абутрика, Зидан (Еид 57)
Италия: Буфон, Дзамброта, Канаваро, Киелини, Гросо, Де Роси, Гатузо (Монтоливо 58), Пирло, Куалиарела (Пепе 66), Роси (Тони 58), Якуинта

Жълти картони: Ал Хадари, Гомаа, Еид (Египет). /БЛИЦ