Еквадорският Индепендиенте дел Вале спечели Копа Судамерикана за първи път в историята си, след като на финала се наложи с 3:1 над Колон (Санта Фе) от Аржентина. Срещата протече под проливен дъжд в парагвайската столица Асунсион.

Луис Леон даде аванс на Индепендиенте в 25-ата минута, след като се разписа с глава след центриране на Кристиан Пейерано от статично положение. След това срещата беше прекратена за 40 минути заради тропическата буря, която на места наводни терена на стадион „Генерал Пабло Рохас“.

Джон Санчес удвои почти веднага след рестарта след пробив по лявото крило. Луис Родригес пропусна дузпа за Колон в 55-ата минута, а Емануел Оливейра върна надеждите на аржентинците в 89-ата минута, след като от близко разстояние прати топката във вратата след удар на Хорхе Ортега с глава.

Кристиан Дахоме сложи край на спора с попадението си в 96-ата минута след контраатака.С този успех Индепендиенте дел Вале не само спечели Копа Судамерикана, но и си спечели право на участие през следващия сезон в Копа Либертадорес – най-силният клубен турнир на Южна Америка.