Финландската Футболна Асоциация (ФФА) взе решение да извади от всички състезания местния гранд Тампере Юнайтед, който е популярен в България като един от екзекуторите на „Левски”. През лятото на 2007 година „скиорите” от Тампере елиминираха тогавашния български шампион „Левски” още във втория предварителен кръг за влизане в групите на Шампионската лига и това бе прието като един най-големите резили на „сините” от всичките им участия в евротурнирите.

Причината за изхвърлянето на Тампере Юнайтед от всякакви състезания е вмешателството на мениджъри, които са редили състава на тима в някои мачове с цел продаване на определени футболисти.

Дисциплинарната комисия към ФФА обяви, че ръководството на Тампере е позволило на сингапурската фирма Exclusive Sport PTE Ltd да оказва влияние върху избора на титулярните играчи. Заради скандала стартът на финландското първенство ще бъде отложен с една седмица.

„Предупредихме ги с писмо през демекври и през януари. Тампере не бе единственият отбор, свързан с тази фирма, но останалите клубове преустановиха контакта си с нея след нашите предупреждения.” – заяви пред Ройтерс Ласе Лехтинен, председател на Финландската Футболна Лига.

В същото време от Тампере Юнайтед обявиха, че не са съгласни с решението на дисциплинарната комисия и ще го обжалват. Очаква се предстоящото обжалване да бъде разгледано след няколко седмици. /БЛИЦ