Кике Сетиен е новият треньор на Барселона. В понеделник вечерта 61-годишният специалист беше обявен за наследник на уволнения Ернесто Валверде. Сетиен е познато име за хората, следящи испанския футбол, но не и за голяма част от запалянковците по света. Това се дължи на факта, че той никога не е бил начело на някой от грандовете.

Енрике Сетиен Солар е роден в Сантандер на 27 септември 1958 г. Кариерата му започва в плажния футбол, където дори достига до националния отбор на Испания. След това става професионален футболист и играе като халф.

Превръща се в истинска легенда на Расинг от родния си град, за който играе в продължение на 12 години в два различни периода. С изявите си става любимец на феновете, които му поставят прякора Ел Маестро - също като бившия треньор на ЦСКА. Носил е екипите на Атлетико (Мадрид), Логронес и Леванте. Докато е част от „дюшекчиите“, стига до националния отбор на Испания, за който има три мача. Дори е част от селекцията на „червените фурии“ за световното първенство в Мексико през 1986 г.

Преди началото на сезон 2001/02 става спортен директор на Расинг (Сантандер), но след седмия кръг треньорът Густаво Бенитес е уволнен. Затова Сетиен застава начело на отбора и го извежда до промоция в Примера дивисион. През лятото на 2003 г. поема Поли Ехидо, но е уволнен след 15 мача, в които печели само две победи.

През 2006 г. поема националния отбор на Екваториална Гвинея, но води отбора само в един мач. Напуска заради липсата на силно вътрешно първенство, което ограничава преследването на поставените му цели. След това работи още като треньор на Луго и Лас Палмас. За последно беше начело на Бетис в периода 2017-19 и успя да победи Барселона като гост (4:3 на 11 ноември 2018 г.).

Winbet - на един клик разстояние! (18+)

Общо като треньор има седем мача срещу Барселона, в които е записал шест загуби и въпросния успех начело на „зелено-белите“ от Севиля. Като футболист статистиката му срещу каталунците е два гола в 22 мача (5 победи, 5 равенства и 12 загуби). Разписва се за Логронес при загубата с 1:2 на „Камп Ноу“ на 6 януари 1991 г., както и при домакинската победа на Расинг (Сантандер) с 5:0 на 11 февруари 1995 г. Тогава Христо Стоичков играе цял мач за тима на Йохан Кройф.

Сетиен е известен като последовател на треньорските идеали на Кройф. Залага на офанзивен стил с продължително притежание на топката. Получава интересно признание за своята тактическа философия при едно от гостуванията си на „Камп Ноу“. Халфът на Барселона Серхио Бускетс му подарява своя фланелка, на която е написано: „За Енрике с любов и адмирации за начина, по който гледаш на футбола. Всичко най-хубаво“.

За личния живот на Кике Сетиен се знае изключително малко. Известно е, че тъстът му е Хосе Антонио Лосано – бивш футболист на Расинг (Сантандер) през 60-те години на ХХ век. Новият треньор на Барса има син – Ларо, който е футболист. Също е играл за Расинг, а в момента носи екипа на Сант Андреу в Терсера дивисион.

Любопитна страна от живота на новия треньор на Барселона е страстта му към шахмата. Той се увлича по древната игра още като ученик. През годините е участвал в различни сеанси на бившите световни шампиони Анатоли Карпов и Гари Каспаров. Има дори публикации на шахматна тематика, които са излезли във в. „Ел Мудро“.
Веселин РУСИНОВ, БЛИЦ СПОРТ