Испанските първодивизионни отбори са на път да създадат собсвена лига, която да ги отдели от Сегунда дивисион и да остане конкурентна на европейските си съперници, обяви професионалната футболна лига (LFP) на страната.

Постъпката на Реал (Мадрид), Барселона и техните съперници в Примера дивисион е продиктувана от постоянните спорове с по-малките клубове за разпределението на приходите от аудио-визуалните права.

След срещата в Мадрид от LFP, която в момента администрира първите две испански дивизии, обявиха, че е постигнато споразумение относно бъдеща дискусия за създаване на отделна лига, по подобие на английската Висша лига и италианската Серия “А”. От изявлението не става ясно, дали LFP ще има някакво участие в новата дивизия.

В Испания футболните клубове индивидуално се договорят с телевизионните компании, за разлика от другите големи европейски първенства. Английската Висша лига, германската Бундеслига и френската Лига 1 сключват колективни договори и отборите си поделят приходите.

Реал (Мадрид) и Барселона, двата най-богати футболни клуба в света, прибират половината постъпления от ТВ права в Примера дивисион (около 150 милиона евро на сезон). Останалите отбори, голяма част от които с финансови проблеми, си поделят оставащата част.

Новата лига ще има механизъм за контролиране на клубните финанси и ще осигури начини за подпомагане на отбори от долните дивизии, които са изпаднали и имат парични проблеми./БЛИЦ