Борусия (Дортмунд) се класира за финала в Купата на Германия. Тимът елиминира Байерн с 3:1 след дузпи в Мюнхен след уникална драма. Редовното време завърши 1:1.

Над 75 000 зрители на “Алианц Арена” останаха буквално без дъх от драмата, на която станаха свидетели. В герой на вечерта се превърна вратарят на гостите Мичъл Лангерак. Австралийският страж спаси вратата си на няколко пъти в редовното време и в продълженията, след което спаси и дузпа на Марио Гьотце.

Баварците започнаха агресивно и успяха да поведат в 29-ата минута. Роберт Левандовски бе изведен сам срещу Лангерак, успя да го прехвърли, но топката се отби от гредата. Полякът първи достигна отново до топката и технично успя да я промуши покрай връщащия се Лангерак за 1:0. В началото на второто полувреме Левандовски отново уцели гредата.

Най-спорната ситуация в мача се получи в 56-ата минута. Шмелцер игра с ръка в наказателното си поле и домакините логично поискаха дузпа. Главният съдия Петер Гаделман обаче не уважи претенциите им, въпреки че целият отбор плюс резервната скамейка скочиха срещу него. Малко по-късно на терена се появи възстановеният от контузия Ариен Робен. Четвърт час по-късно обаче холандецът отново почувства болки и беше сменен от Гьотце.

В 75-ата минута гостите изравниха. Резервата Мхитарян получи топката в наказателното поле, пусна я успоредно на голлинията и непокритият Пиер-Емерик Обамеянг я засече за 1:1. Така завърши редовното време. В продълженията тимът на Пеп Гуардиола бе по-активен и създаде няколко опасни ситуации за гол, но не ги оползотвори. В 108-ата минута “жълто-черните” останаха с 10 души на терена, след като Кевин Кампл получи втори жълт картон след фаул срещу Швайнщайгер.

Невероятната драма настъпи при изпълнението на дузпите. Играчите на Байерн пропуснаха цели четири дузпи. При първите две изпълнения Филип Лам и Шаби Алонсо се подхлъзнаха по един и същи начин и пратиха топката високо над вратата. След това Лангерак спаси удар на Гьотце, а вратарят Мануел Нойер уцели напречната греда. За Борусия Гюндоган и Кел вкараха, а Нойер спаси шута на Хумелс.

Тимът на Юрген Клоп сега ще чака там победителя от другата полуфинална двойка Арминия (Билефелд) - Волфсбург. По традиция, започнала през 1985 г., спорът за трофея ще се проведе на Олимпийския стадион в Берлин. Съоръжението ще бъде домакин на финала поне до 2020 г.