Полузащитникът Кристиан Ериксен, чието последно участие на Европейско първенство приключи c получен сърдечен удар на терена по време на мача с Финландия и беше видяно от милиони зрители по целия свят, ще играе и на предстоящия шампионат на планетата.

Селекционерът на датчаните Каспер Хюлманд обяви днес група от 26 футболисти, на които ще разчита за Евро 2024 в Германия, което ще се проведе от 14-и до 14-и юли. Датчаните са в група С на финалния турнир заедно с отборите на Словения, Англия и Сърбия – един от най-тежките потоци.

И докато 32-годишният Ериксен е част от отбора, то нямаше място за родения в Англия полузащитник Мат O’Райли, въпреки отличните му изяви с шотландския шампион Селтик.

"Трудно е да няма разочаровани, защото за всеки футболист – така си мисля, е детска мечта да играе на Европейско или Световно със страната си. За някои мечтите се сбъдват, за други – не. Но съм много доволен от отбора, който имаме за Еврофиналите", заяви Хюлманд пред репортерите в Копенхаген.

Ериксен разтърси света през 2021-а година – на отложеното с година заради КОВИД-19 първенство, след като се срути на тревата на стадион "Паркен" в първата среща за тима си. Той се възстанови и с помощта на имплантирано сърдечно устройство дори успя да поднови кариерата си на играч.

Към него в Германия ще се присъедини съотборникът му в Манчестър Юнайтед Расмус Хойлунд и се очаква да има по-централна роля в датската полузащита. А крилото на белгийския ФК Брюж Андреас Сков Олсен ще поеме старата му позиция отдясно по тъча. А Микел Дамсгаард, който пое ролята на диригент след излизането на Ериксен и помогна на тима не само да излезе от групата, но и да стигне до полуфинал с Англия, също б ше включен въпреки трудния сезон в отбора на Брентфорд.

Защитникът Симон Кяер – въпреки че не игра в последните мачове на Милан в италианското първенство, попадна в отбора, което беше напълно очаквано предвид факта, че понякога слага и капитанската лента. "Имаме достатъчно данни за неговото състояние. Видяхме се, знаем как е положението и затова го взимаме в отбора", заяви още треньорът.

ФИНАЛНИЯТ СЪСТАВ НА ДАНИЯ ЗА ЕВРО 2024
Вратари: Каспер Шмайхел (Андерлехт, Белгия), Фредерик Рьонов (Унион Берлин, Германия), Мадс Хермансен (Лестър, Англия)
Защитници: Андреас Кристиансен (Барселона, Испания), Симон Кяер (Милан, Италия), Йоахим Андерсен (Кристъл Палас, Англия), Яник Вестергорд (Лестър, Англия), Виктор Нелсон (Галатасарай, Турция), Александър Ба (Бенфика, Португалия), Йоаким Миеле (Волфсбург, Германия), Расмус Нисен Кристенсен (Рома, Италия), Виктор Кристиансен (Болоня, Италия)
Пoлузащитници: Кристиан Ериксен (Манчестър Юнайтед, Англия), Томас Дилейни (Андерлехт, Белгия), Мортен Хюлманд (Спортинг Лисабон, Португалия), Пиер-Емил Хьойберг (Тотнъм, Англия), Кристиан Норгорд, Микел Дамсгард и Матиас Йенсен (и тримата от Брентфорд, Англия)
Нападатели: Якоб Бруун Ларсен (Бърнли, Англия), Андреас Сков Олсен (ФК Брюж, Белгия), Андерс Драйер (Андерлехт, Белгия), Каспер Долберг (Андерлехт, Белгия), Йонас Винд (Волфсбург, Германия), Юсуф Юрари Поулсен (РБ Лайпциг, Германия)