Етиопия, която е е близо до класира на световно първенство за първи път в историята си, се присъедини към Кот дИвоар и Египет сред отборите, които ще играят във финалната плейофна фаза от квалификациите за Мондиал 2014 в Зона Африка.
 
Автогол на Бърнард Паркър в 70-ата минута донесе победата на Етиопия с 2:1 над ЮАР в Адис Абеба. “Бафана Бафана” пък загуби шансове за участие на световното първенство в Бразилия. Етиопия оглавява класирането в Група “А” с 13 точки, 5 побече от ЮАР. До края на квалификациите в групата има още един кръг.
 
Яя Туре вкара два гола за Кот дИвоар при победата с 4:2 над Танзания, след като “слоновете” се оказаха догонващи в резултата при 0:1 и 1:2. С този успех Кот дИвоар взе аванс в Група “С” с пет точки пред Мароко, като обезсмисли вчерашната победа на мароканците с 2:0 над Гамбия.
 
Египет се класира за плейофите, след като победи Мозамбик с 1:0 и си осигури първото място в Група “G”. Единственото попадение на стадиона в Мапуто беше реализирано от Мохамед Салах в 40-ата минута. Египет опитва да се класира на световно първенство за първи път от 1990 г. насам.
 
Гана, 1/4-финалист от Мондиал 2010, победи Лесото с 2:0 след голове на Кристиан Атсу и Асамоа Гиан. Така “черните звезди” излязоха начело в Група “D” само с точка повече от Замбия. Двата тима ще се срещнат в решителния последен кръг от групата през септември.