Ръководството на футболната федерация на Етиопия уволни селекционера на националния отбор Севнет Бишау. Решението е изненадващо, защото тимът е близо до невероятен успех - класиране на Световно първенство за първи път в историята си. Етиопия ще играе във финалната плейофна фаза от квалификациите за Мондиал 2014 в зона “Африка”.

Причина за махането на Севнет Бишау стана негов технически гаф по време на мач. Само няколко часа след историческата победа срещу ЮАР на 16 юни (2:1) ФИФА започна разследване. Оказа се, че на 8 юни селекционерът е пуснал в игра наказан футболист. М.Бейне получи два жълти картона – при 1:1 срещу Южна Африка и при 1:0 срещу Ботсвана. Според правилника на на ФИФА играч, получил два картона в груповата фаза се наказва с една среща лишаване от състезателни права.

Сега заради гафа на треньора от актива на етиопците могат да бъдат отнети три точки, което означава, че те ще останат с 10, Южна Африка – с 8, а Боствана – със седем, като и на трите отбора им остава само по един мач в груповата фаза.

Президентът на федерацията Сахилу Гебремариам заяви: “Това е невероятен скандал и всички ние трябва да си подадем оставките, но имаме още задължения. Затова и си гласувахме доверие до септември месец.” А вече уволненият треньор се оправда така: “Никога не използвам химикал или тетрадка по време на мач. Никога не си записвам бележки. Фокусирам се върху спечелването на мача.”

Националният отбор на Етиопия никога не е участвал на Мондиал, а последният му мач от група “А” е насрочен за 6 септември. Той е срещу Централната Африканска Република.