Зад всеки голям футболист стои един супер агент. Така от футболна гледна точка може да бъде перифразирана популярната мъдрост на Наполеон: "Зад всеки успял мъж стои една силна жена". Агентът, това е човекът, който носи отговорността да осигури най-добрите условия за своя клиент при подписването на нов договор или осъществяването на трансфер. В повечето случаи имената на тези хора остават тайна и са познати само в определени кръгове. В други случи агентите са толкова популярни, че понякога засенчват дори своите клиенти, които всъщност са суперзвезди.

Тези футболни мениджъри често влизат в новините. Само си спомнете скандала, който роденият в Италия холандец Мино Райола вдигна на легендата на Манчестър Юнайтед Пол Скоулс, позволил си да критикува Пол Погба.

В момента тече поредният трансферен прозорец и работата на футболните агенти е доста натоварена. Кои обаче са най-могъщите сред тях. Представяме ви класация на Топ 5.

5.ПИНИ ЗАХАВИ
Израелският бизнесмен извървя дълъг път от първия си голям трансфер. Този на бившия израелски национал Ави Коен в Ливърпул през 1979 г. Сега 75-годишният Захави е по-популярен като човекът, който помогна на Роман Абрамович да купи Челси и след това осигури първите силни трансфери на руския милиардер в лондонския клуб. Твърди се, че през лятото на 2003 година израелецът е спечелил 5 милиона паунда от трансферите на "сините" на обща стойност от 111 милиона.

Захави участва и в трансферите на Рио Фърдинанд от Уест Хям в Лийдс за 18 милиона паунда и след това от Лийдс в Манчестър Юнайтед за 30 милиона. Само от последната сделка израелецът е заработил 1,13 милиона. Работата му във футбола не минава без скандали. През 2005 година Футболната асоциация на Англия го разследва заради договора му с Ашли Коул. До наказание не се стигна, тъй като не бяха открити нередности. Пини Захави участва при трансфера на Неймар от Барселона в ПСЖ, а през миналото лято се сдоби с още един звезден клиент – Роберт Левандовски.

4.КИА ДЖОРАБЧИАН
47-годишният иранец всъщност не е лицензиран футболен агент, а сам описва работата си като предоставяне на съвети на футболистите как да защитават правата си при трансфер и подписването на нови договори. Обвиняван е, че нарушава правилата за трета страна при собствеността на играчите, но той се защитава, че е просто инвестира в развитието на различни футболни таланти.

Джорабчиан, заклет привърженик на Арсенал, направи най-голямата си сделка, когато през 2004 година неговата фирма „Медия Спортс Инвестмънтс“ сключи партньорски договор с бразилския гранд Коринтианс. Първоначално е планирал този контракт с „артилеристите“ заради приятелството си с бившия вицепрезидент на клуба Дейвид Дийн. На „Хайбъри“ тогава решават, че сделката е твърде скъпа.

Договорът с Коринтианс поражда изключително плодотворна връзка с Карлос Тевес, който обиколи света за многомилионни трансфери от Англия в Италия, от Китай до Аржентина. Иранецът печелеше от всяка една сделка. Той дирижира преминаването на бразилеца Оскар в Китай, на Тиему Бакайоко от „сините“ в Монако. Както и трансферите на Давид Луис от Бенфика в Челси, след това в ПСЖ и обратно на „Стамфорд Бридж“, които са на обща стойност 91 милиона паунда.

Счита се, че Киа Джорабчиан е в основата на преминаването на Фелипе Коутиньо от Ливърпул в Барселона за 142 милиона паунда.

3.МИНО РАЙОЛА
Ако има награда за най-скандален футболен агент, 51-годишният Райола трябва да я печели всеки път. През годините той е представлявал едни от най-популярните футболисти в света, включително Златан Ибрахимович, Пол Погба, Хенрих Мхитарян, Марко Верати, Джанлуиджи Донарума, Марио Балотели и Павел Недвед.

През 2016 година осъществи най-скъпия за времето си трансфер във футбола – на Погба от Ювентус в Манчестър Юнайтед за 89,3 милиона паунда. Според информацията самият той е спечелил 23 милиона от тази сделка.

През годините Ибрахимович също осъществи огромен брой трансфери за общо 143 милиона паунда, а със сигурност агентът му е натрупал доста пачки покрай тях. В момента Мино Райола живее в Монако, а наскоро купи къщата на Ал Капоне в Маями за около 8 милиона паунда.

За работата му при преговорите и защитата на интересите на неговите клиенти достатъчно силно говорят думите на Сър Алекс Фъргюсън, който толкова беше вбесен от Райола, че го описа като „торба с л**на“.

2.ДЖОНАТАН БАРНЕТ
Един от най-големите професионалисти в занаята. Първият клиент в кариерата му обаче не е футболист, а карибската легенда в крикета Браян Лара. 68-годишният Барнет е основател и шеф на „Стелар Груп Лимитед“, която се грижи за интересите на Гарет Бейл, Люк Шоу, Джеси Лингард и Джордан Пикфорд.

Той изработи трансфера на Бейл от Тотнъм в Реал (Мадрид) през 2013 година срещу 86 милиона паунда, когато доказа, че умее да оказва натиск върху шефовете на футболни клубове. Ако не вярвате, попитайте управата на Манчестър Юнайтед, която клекна пред изискванията му за новия петгодишен договор на левия бек Шоу срещу 190 000 паунда на седмица.

За разлика от Мино Райола, Джонатан Барнет пази емоциите и чувствата си, не ги споделя пред медиите и в социалните мрежи. Е, наложи му се да защитава „златната си кокошка“ Бейл, който беше критикуван и наречен неефективен от Рой Кийн след полуфинала от Шампионската лига срещу Ювентус. Агентът извади като доказателство статистика, която нагледно показваше, че съотборниците не подават на клиента му толкова, колкото на Кристиано Роналдо.

1.ЖОРЖЕ МЕНДЕШ
Най-влиятелният футболен агент във футбола може спокойно да бъде наречен и най-силният човек във футбола. Според сп. „Форбс“ фирмата му „Джестифут“ получава годишно по 78 милиона паунда от комисиони.

Най-ценната придобивка на 53-годишния Мендеш е Кристиано Роналдо, но не само звездата на Ювентус има принос за богатството на супер агента. В листата на клиентите му са Жозе Моуриньо, Давид де Хеа, Хамес Родригес и Диего Коста.

От бизнес гледна точка най-успешната година на Жорже Мендеш е 2014-а, когато успя да осъществи четири от Топ 7 на най-големите футболни сделки. Сред тях са трансферите на Елиаким Мангала от Порто в Манчестър Сити за 32 милиона паунда и на Анхел ди Мария от Реал (Мадрид) в Манчестър Юнайтед срещу 60 милиона.

Мендеш има ексклузивно право на работа с Уулвърхемптън, където работи като съветник на собствениците по отношение на трансферите. Това помогна на „вълците“ да се сдобият с португалските национали Рубен Невеш и Жоао Моутиньо.