Вчерашната трагедия в Берлин, отнела живота на 12 души, след като камион се вряза в Коледен базар на Брайтшайдплац, стресна цяла Германия. Мерките за безопасност в цялата страна са засилени, но днес предстоят няколко рискови събития, сред които са и четири мача от Бундеслигата.

Вече беше обявено, че преди срещите ще има едноминутно мълчания в памет на жертвите, но най-тиражираният германски вестник „Билд“ направи проучване дали случилото се в столицата ще промени по някакъв начин охранителните мерки на стадионите.

АЙНТРАХТ (ФРАНКФУРТ) – МАЙНЦ
Днес от 21:00 часа
* Полицията във Франкфурт ще повиши мерките за сигурност за мача с Майнц. „Взимаме под внимание цялата ситуация в страната и ще има засилено присъствие на наши представители около стадиона. Някои от колегите ще бъдат въоръжени с автомати, което е необичайно при охраната на мачове“, коментираха от градските власти.
По принцип домакинските срещи на Айнтрахт се охраняват от около 800 полицаи, като количеството на служителите на реда беше увеличено до тази бройка след атентатите в Париж на 13 ноември 2015 г.

ХАМБУРГЕР – ШАЛКЕ 04
Днес от 21:00 часа
* След събитията във френската столица от миналата година броят на охраняващите мачовете на Хамбургер е увеличен до 500. Днес също ще бъде така, но ще бъдат ангажирани и 200-300 служители на специалните части. Шофьорите на двата отбора ще получат специални маршрути, по които да се придвижат до стадиона.

БОРУСИЯ (ДОРТМУНД) – АУГСБУРГ
Днес от 21:00 часа
* Мачовете на „Сигнал Идуна Парк“ се пазят традиционно от полицейски части, които в зависимост от риска на самия двубой варират от 800 до 1000 души. Очаква се днес бройката да е завишена. Във връзка с предприетите мерки за сигурност след събитията в Париж от началото на този сезон на стадиона е забранено влизането с раници, а дори и представителите на медиите преминават през специална проверка, както е на летищата.

БОРУСИЯ (МЬОНХЕНГЛАДБАХ) – ВОЛФСБУРГ
Днес от 21:00 часа
В Мьонхенгладбах няма да взимат специални допълнителни мерки за сигурността. „От близо година действат разпоредби за охраната на спортни събития и те ще бъдат в пълна сила днес, но няма да има никакво засилване и увеличаване бройката на полицаите“, коментира пресаташето на Борусия Маркус Арец.

ХЕРТА ПРИЕМА ДАРМЩАД В БЕРЛИН УТРЕ
* Мерките в столицата за утрешната среща ще бъдат завишени. „Олимпиащадион“ е само на 6 км в права линия от Брайтшайдплац. Херта вече официално призова зрителите да се явят на стадиона по-рано, за да минат на обстойна проверка. По-големи чанти и сакове няма да бъдат допускани. Призовават се всички посетители на стадиона да сигнализират на най-близките служители на реда, ако видят безпризорен багаж в околностите и в рамките на стадиона.
„Не искаме да станем жертва на атака по време на мач от Бундеслигата“, призна изпълнителният директор Михаел Преец.
„Атаката и жертвите са темите на коментар в съблекалнята. Това са главните новини. Не можем да забраним на играчите да говорят за това, тъй като всички се вълнуваме. Въпреки това се опитваме да се подготвим по най-добрия начин за мача“, разкри треньорът Пал Дардай.

ВСИЧКО ЗА ГЕРМАНСКАТА БУНДЕСЛИГА

ОЩЕ ЗА ТРАГЕДИЯТА В БЕРЛИН - ТУК