УЕФА организира днес специална видео конференция, на която ще бъдат обсъдени вариантите за провеждане на Евро 2020 и довършването на сезоните в Шампионската лига и Лига Европа. Трите надпревари са затруднени заради спирането на футбола на Стария континент заради пандемията от коронавирус.

Според информация на „Билд“ европейската футболна централа вече е готова за отлагането на континенталния шампионат, тъй като е анулирала резервациите за своите официални лица, които са били направени в 12-те града-домакини на Европейското.

Всички решения за международните футболни прояви под егидата на УЕФА ще бъдат взети на три различни видео конференции. На първата от тях управата на европейската централа ще разговаря с представителите на Европейската клубна асоциация (ЕКА), синдикатът на футболистите ФИФПро и адвокатска организация, грижеща се за правата на играчите.

В този разговор ще бъдат обсъдени вариантите за завършване на сезона в европейските клубни турнири. Подготвя се вариант четвъртфиналите и полуфиналите да се проведат в един мач, а домакинът ще бъде определен с жребий. Има възможност и с провеждането на Финални четворки в Шампионската лига и Лига Европа.

Втората видео конференция ще се проведе между ръководството на УЕФА и представителите на 55 членки на централата. Тук ще бъде дискутирано бъдещето на Евро 2020. Вариантите за европейското първенство са два – през лятото на 2021 г. или през декември 2020 г. При първата възможност ще се наложи ФИФА да се откаже от планираното за същия период Световно клубно първенство с 24 отбора в Китай.

Третата и заключителна видео конференция ще бъде само между членовете на изпълкома на УЕФА. На нея ще бъдат оформени в окончателен вид приетите решение от предишните две онлайн заседания.

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА - ТУК!