Експертът по футболни финанси Кийрън Магуайър заяви, че Манчестър Сити с лекота може да бъде изваден от Висшата лига, ако бъде признат за виновен по обвинение за нарушаване на правилата за финансов феърплей.

Изслушването на „гражданите“ по казуса от независима комисия започва в понеделник. Манчестър Сити е разследван за поне 115 нарушения за времето от сезон 2009/10 до сезон 2017/18. Според в. „Таймс“ обаче броят е по-голям и бройката достига 130. Разследването беше провокирано от документите, които бяха публикувани от „Футбол Лийкс“ през 2018 г.

„Ще има много сериозно отнемане на точки, ако вината бъде доказана. Според мен ще бъде между 60 и 100 точки. Това е напълно достатъчно отбор да бъде обречен на участие в по-долна дивизия“, заяви Магуайър пред „Дейли Мейл“.

„Въпреки че изслушването ще приключи след осем седмици, взимането на решението на независимата комисия ще отнеме повече време. Някъде 3-4 месеца, защото ще трябва да се произнесе по всяко от нарушенията на правилата поотделно. Ако Манчестър Сити бъде признат за виновен и получи тежко наказание, това ще бъде пример за всеки друг клуб, че подобен начин на действия ще бъде пагубен“, допълни финансовият експерт.

Вчера мениджърът на „гражданите“ Пеп Гуардиола обяви, че клубът е готов да научи съдбата си, а самият той е щастлив, че най-сетне е дошло времето за приключване на казуса.