Евертън победи с 2:0 в мач, който можеше да бъде спечелен само от отбор с името Евертън. В срещата на “Гудисън Парк” един срещу друг се изправиха английският Евертън и Евертън от Чили. Двубоят бе спечелен от островитяните.
 
Това бе първият мач в историята на двата тима. Чилийският клуб е основан преди 101 години, след като през 1909 г. английският Евертън прави турне в Южна Америка. “Карамелите” стигнаха до успеха с попадения на Джърмейн Бекфорд и Динияр Билялетдинов.
 
Английският Евертън игра в традиционните си сини фланелки и бели гащета, докато чилийците, които също играят в синьо-бяло, бяха изцяло в жълто.
 
Чилийският Евертън е създаден от местни тийнейджъри с английски корени във Виня дел Мар, а името е в чест на “карамелите”, основани през 1878 г. Отбори с името Евертън има и в Уругвай и Аржентина.
 
Връзката между двата клуба започва през 1977 г., когато фенът на “карамелите” Джон Шиърън, по това време тийнейджър, прочита репортаж за мач на чилийския Евертън. Скоро след това прави първото си посещение до Южна Америка.
 
През 2002 г. той основава в Ливърпул “Ruleteros Society”, като целта е заздравяване на връзките с чилийския клуб. “Рулетерос” е прякорът на отбора от Чили, а прозходът на прозвището, означаващ “играчи на рулетка”, е заради славата на Виня дел Мар като хазартен курорт./БЛИЦ