Евертън приема Ливърпул в 189-ото мърсисайдско дерби за първенство, което е част от 12 кръг на Висшата лига. За първи път от 11 години начело на “карамелите” в градския сблъсък няма да бъде Дейвид Мойс, който през лятото наследи Сър Алекс Фъргюсън начело на Манчестър Юнайтед. Мястото на Мойс беше заето от Роберто Мартинес. Испанецът е първият в историята на Евертън мениджър, който не е роден на британските острови. За втори пореден сезон мениджър на Ливърпул е Брендън Роджърс.
 
Евертън няма проблем с нови контузени. Защитниците Антолин Алкарас и Тони Хибърт са възстановени от контузиите си, но най-вероятно няма да вземат участие в мача. Нападателят Аруна Коне и халфът Дарън Гибсън отдавна лекуват контузии на своите колене и със сигурност пропускат дербито.
 
Защитникът на Ливърпул Хосе Енрике отпадна от групата за мача заради контузия на коляното. Според информациите той ще трябва да се подложи на операция. Най-вероятно мястото му ще бъде заето от Али Сисоко. Нападателят Даниел Стъридж лекува мускулно разтежение на бедрото и до последно е под въпрос. Коло Туре е готов да се завърне в игра. Капитанът Стивън Джерард има проблем с хълбока, но това няма да му попречи да играе.
 
МЕНИДЖЪРИТЕ
 
В сблъсък един срещу друг ще се изправят двама 40-годишни бивши мениджъри на Суонзи. Роберто Мартинес и Брендън Роджърс се справиха успешно и спечелиха промоция за по-горна дивизия начело на “лебедите”. Двамата са известни с еднаквото си треньорско верую - прилагането на тактика, изградена на продължителното владение на топката и изчакване на удобния момент за нанасяне на решителен удар.
 
Роберто Мартинес (Евертън): “Хората от клуба ми казаха, че това е повече от мач. Играчите, които блесват в дербито, след това са на особена почит. Това не е нещо, което се случва след обикновен мач. Самата среща с Ливърпул значи много за феновете, а ние трябва да се възползваме от тях и домакинството си. Очаквам специален и уникален мач и съм много развълнуван.”
 
Брендън Роджърс (Ливърпул): “Отиваме на един негостоприемен стадион. “Гудисън Парк” е място, където играчите могат да покажат силата на характерите си. Освен това предстоящият мач е дерби, в което има изградено през историята съперничество, така че срещата е тест за всички, не само за играчите.”
 
1_e.jpgЕвертън – Ливърпул1_l.jpg
 
Днес от 14:45 часа
Ливърпул, “Гудисън Парк”
Съдия: Фил Дауд
 
ВЕРОЯТНИ СЪСТАВИ
Евертън: Хауърд, Коулмън, Джагиелка, Дистейн, Бейнс, Маккарти, Осмън, Бари, Миралас, Пиенаар, Лукаку
Контузени: Коне, Гибсън
Наказани: няма
 
Ливърпул: Миньоле, Сисоко, Агер, Шкъртел, Джонсън, Лукас Лейва, Джерард, Коутиньо, Хендерсън, Стъридж, Суарес
Контузени: Яспас, Енрике, Коатес
Наказани: няма
 
Баланс за първенство: 188 мача, 57 победи за Евертън, 59 равенства, 72 победи за Ливърпул
 
ЛЮБОПИТНИ ФАКТИ
* Седем от деветте мърсисайдски дербита, които Евертън спечели във Висшата лига бяха играни на “Гудисън Парк”
* Ливърпул загуби само едно от последните мърсисайдски дербита във Висшата лита – 7 победи и 5 равенства
* За 42 мача между Евертън и Ливърпул във Висшата лига са били показани 20 червени картона – поне 6 повече от всяко друго противопоставяне между два отбора в шампионата
* Нито един сблъсък във Висшата лига не е завършвал 0:0 повече от мърсисайдското дерби
* “Карамелите” загубиха само един от последните си 11 мача във Висшата лига – 5 победи и 5 равенства
* Евертън е в серия от пет часа и 30 минути без допуснат гол във Висшата лига
* Луис Суарес вкара осем гола в последните си 6 мача в първенството през този сезон, което прави по едно попадение средно на 67 минути. Уругваецът се разписа и при последните си два мача от Висшата лига на “Гудисън Парк”
* През миналия сезон нападателят на Евертън Ромелу Лукаку вкара и в двата си мача срещу Ливърпул, но тогава играеше за Уест Бромич