Назначението на Никола Анелка за съветник на собственика на Рода предизвика недоволството на холандската еврейска общност. Както е известно, бившият френски национал вчера беше обявен за консултант на родения в Русия швейцарски бизнесмен Алексей Коротаев относно детско-юношеската школа и трансферите на играчи от Франция. В началото на седмицата тимът от Керкраде привлече и българския футболист Симеон Райков.

Холандските евреи изразиха недоволството си, което е свързано с момент от футболната кариера на Анелка. В края на 2013 година той вкара гол за Уест Бромич и след това направи специфичен жест „quenelle“ (кюнел). Тогава това специфично кръстосване на ръцете беше прието като модифициран нацистки жест и пропаганда на антисемитизма. Английската Футболна асоциация наложи глоба и наказание от пет мача на Никола Анелка, който изповядва мюсюлманската вяра.

„Това назначение е срам за Рода. Всичко си има граници. Клубът ги прескочи. Футболистите са пример за всички хора. Рода трябва да се дистанцира от Никола Анелка“, заяви пред „Де Телеграаф“ Херман Лоонстейн – президент на Холандското еврейско общество.

Клубът от Керкраде обаче защити решението си, а спортният директор Том Каанен даде специално изявление: „Ние се интересуваме от позицията на Никола относно футбола и собственикът Коротаев държи на мнението му. Само това има значение за нас. Не коментираме критиките на други хора.“