Бившият бос на германския футбол и член на Изпълкома на ФИФА Тео Цванцигер разкри, че Европа ще загуби една от квотите за световното първенство през 2018 година в Русия.

„Президентът Сеп Блатер ще има мнозинство на своя страна, когато стане въпрос за преразпределение на 32-те места в полза на Африка. Мисля, че в крайна сметка Европа ще има с един участник по-малко”, заяви Цванцигер в интервю за немското списание „Шпорт Билд”.

На последното световно първенство в Бразилия това лято континентът Африка бе представен от 5 отбора, докато Европа бе с 13 тима.

От спортна гледна точка редуциране на контингента на Европа не е правилно, тъй като последните три световни шампиона са от Стария континент Италия (2006), Испания (2010) и Германия (2014). На турнира в Бразилия това лято пък имаше 4 четвъртфиналисти от Европа, докато африканските отбори стигнаха максимум до осминафиналите.

Според Цванцигер ще избухне нов конфликт между Блатер и президентът на УЕФА Мишел Платини, който иска дори увеличаване на контингента на европейските отбори с оглед на доброто им представяне в последните години.

Европа има само 8 представители от всичките 25 члена на Изпълкома на ФИФА.