Европейската комисия погна испанското правителство за неправомерно опростени дългове на три футболни клуба. Ако се окаже, че властите на Иберийския полуостров са действали против правилата, е напълно възможно отборите да фалират.

Става дума за Валенсия, Хелаклес и Елче, на които са били простени дългове в размер на 118 млн. евро. Европейската комисия е изпратила специални въпроси, на които правителството трябва официално да отговори. Част от тях касаят именно покриването на дълговете на трите отбора към банките “Банкиа”, Банко де Валенсия и САМ. Трите финансови институции по-късно бяха национализирани, за да ги спасят от фалит.

Ако Европейската комисия прецени, че действията на властите в Испания нарушават правилата за конкуренция в ЕС ще се наложи клубовете да покрият опростените им задължения. Почти сигурно е обаче, че те няма да успеят, тъй като не разполагат с необходимите средства и ще се наложи да обявят фалит.

”Не е нормално властите да прехвърлят задълженията на футболните клубове върху данъкоплатците, които също са потърпевши от финансовата криза и изпитват трудности”, е официалната позиция на Брюксел.