Асоциацията на европейските клубове (ECA) е твърдо против идеята на президента на ФИФА Джани Инфантино за увеличаване на броя на отборите на световните първенства до 48. Изпълкомът на ФИФА ще обсъди предложението на 10 януари идната година и ако бъде прието ще влезе в сила за Мондиал 2026, чийто домакин все още не е определен.

„Трябва отново да се концентрираме върху спорта. Политиката и комерсиалното не трябва да бъдат на първо място във футбола. В интерес на феновете и играчите призоваваме ФИФА да не увеличава броя на участниците на световните първенства. Броят на срещите на година вече е неприемлив, специално за националните състезатели“, заяви председателят на ECA и изпълнителен директор на Байерн Карл-Хайнц Румениге, който изпрати протестно писмо до Инфантино.

Общо 220 европейски клуба са се подписали срещу предложението на президента на ФИФА за повече отбори на световните първенства. Според идеята при 48 отбора на Мондиал те ще бъдат разпределени в 16 групи с по 3 тима и само победителите от групите ще се класират за 1/8-финалите на турнира. Така ще се запази максималния брой изиграни мачове за двата финалиста, които ще имат по 7 срещи.