Халфът на Арсенал Сеск Фабрегас шокира Англия, заявявайки че би напуснал настоящия си клуб заради безсилието му да се бори за трофеи. "Моето семейство ще ме разбере, ако подпиша с Реал (Мадрид)", споделя той в сърцераздирателно интервю за "Сън", в което говори за разочарованието и болката от безплодните четири години в Северен Лондон и нарича отбора си "импотентен".

Рекордните летни трансфери в Кралския клуб, целящи на "Сантяго Бернабеу" да заиграят най-добрите играчи в света са в ярък контраст с политиката, следвана от шефовете на "Емиратс" през последните години. Халфът Фабрегас е една от топцелите на президента на Реал Флорентино Перес и я наясно, че думите му ще разбунят духовете на Острова.
 
22-годишният капитан на Арсенал разкрива, че решението на Кристиано Роналдо да напусне Манчестър Юнайтед и да облече бялата фланелка са го накарали да помисли и за своето собствено бъдеще. Фабрегас споделя също така, че шест години далеч от родината са дълго време за него, с което допълнително подклажда спекулациите за това къде ще играе от следващия сезон.
 
"Липсата на титли в Арсенал е това, което ме вбесява най-много. Кристиано каза, че напуска Манчестър Юнайтед, защото е спечелил всичко с отбора и повече няма какво да го мотивира. При мен нещата стоят по обратния начин. Причината, заради която бих напуснал, е безсилието ни. Тази година много искахме титлата, дадохме всичко от себе си, но не успяхме да достигнем нивото, което всеки очаква от Арсенал. Когато побеждаваш, нещата са добре. Но когато губиш, всеки е в лошо настроение. За тези четири години ни трябваше титла, за да си върнем вярата в самите нас", заявява Сеск.
 
Фабрегас стана футболист на Арсенал едва 16-годишен, след като лондончани отскубнаха талантливия тийнейджър от школата на Барселона. Той е прекарал целия си съзнателен живот в Англия и никога не е крил, че често си е мислел за връщане в Испания. "Моят седми сезон чука на вратата, а това е много, когато си само на 22. Когато спреш да мислиш, разбираш, че времето лети. Във футбола, трябва бързо да се учиш и да взимаш най-добрите решения за себе си, да се опитваш да бъдеш щастлив."
 
След това Фабрегас хвърля бомбата, признавайки че неговото каталунско семейство, в което всички са заклети фенове на Барселона, ще го разбере, ако той реши да премине в омразния за тях Реал (Мадрид). "Естествено, че роднините ми ще ме разберат, защото те ме обичат, искат да бъда щастлив и знаят кое е най-доброто за мен. Те ще ме подкрепят без значение в кой клуб отида да играя. Моето семейство винаги ще бъде до мен - каквото и решение да взема. Те са единствените, които винаги са на моя страна", казва халфът.
 
Барселона също е потенциална възможност за Фабрегас. Каталунците не крият, че искат да си върнат своя блуден син, който избяга от дома като тийнейджър. Изненадващо, Сеск признава, че за него ще бъде трудна дилема, ако трябва да избира между Реал и Барса, но в същото време се чувства горд от техния интерес: "В момента това не се е случило, така че не трябва да избирам. За всеки футболист обаче е голяма гордост, ако тези два клуба поискат да го купят. Би бил труден избор."
 
В същото време Сеск Фабрегас настоява, че не би форсирал свой трансфер, заявявайки публично желанието си да напусне. "Никога няма да направя това. Според мен това не е начинът. Ако трябва да кажа, че искам да напусна, ще го направя директно, лице в лице с шефовете ми. Ако един ден се почувствам нещастен, аз ще бъда първият, който ще го каже на мениджъра. Възхищавам се на Арсен Венгер, но всеки от нас има собствен живот и преследва своите собствени интереси."
 
Изповедта на Фабрегас идва само една седмица, след като той заяви през испанската телевизия, че не може да се прави сравнение между фантастичният отбор дух в националния тим на Испания и мрачната атмосфера в Арсенал:
 "Трудно е. Ясно е, че, ако си в клуб, който не е спечелил нищо, феновете искат да видят нови лица. Те искат да имат надежда. Аз се чувствам добре в Англия. Отборът ни обаче не е завоювал нито един трофей през последните четири години. В националния отбор има приятелство между играчите. Тук в Арсенал нещата не стоят така, отношенията са съвсем различни, футболистите не си говорят много."/БЛИЦ