НАЧАЛО НА КАРИЕРАТА
* Роден на 19 февруари 1954 г. в Белем – град на бреговете на река Амазонка. Пълното му име е Сократес Бразилейро Сампайо де Соуса Виейрd де Оливейра. Още като дете се мести със семейството си в Рибейрао Прето в щата Сао Пауло.
* По-малкият му брат Рай, роден през 1965 г., игра за Бразилия при спечелването на световната титла през 1994 г. Освен това спечели Копа Либертадорес и Междуконтиненталната купа със Сао Паула. Носи екипа и на Пари Сен Жермен.
* Сократес, популярен и като Златната пета и Доктор Сократес, беше известен като страстен пушач и любител на алкохола. Имаше ясно позиция по въпросите на футбола и политиката.
* Израства в школата на Ботафого (Рибейрао Прето) и бързо се превръща в най-добрия играч на тима, въпреки че тренира по-малко от съотборниците си. Докато играе за отбора учи медицина в местния университет.
* През 1978 г. напуска Ботафого, за да премине в Коринтианс.
 
СТИЛ НА ИГРА
* Въпреки високия си ръст (193 см) той притежава уникален, макар и наглед равнодушен стил на игра. Става популярен с честата употреба на пас с пета и типичния си маниер на изпълнение на дузпи. През кариерата си има отбелязани впечатляващи попадения и с двата крака, въпреки че е възхваляван най-вече заради невероятните си подавания.
 
КОРИНТИАНС И ДЕМОКРАЦИЯТА
1_01.jpg* На клубно ниво футболната кариера на Сократес винаги ще бъде асоциирана с шестгодишния му престой в Коринтианс. Клубът от Сао Пауло може да бъде конкуриран по фенска маса единствено от Фламенго от Рио де Жанейро.
* Сократес бе една от водещите фигури на движението Демокрация Коринтиана, при което решенията се взимат при гласуване между ръководството, треньорите и играчите. Схемата работи и клубът стига до полуфиналите на бразилското първенство през 1982 г. и печели титлата в шампионата Паулиста през 1982 и 1983 г. Движението спира да функционира през 1984 г.
* Отборът се бори открито и с военния режим, управляващ страната по това време. Играчите излизат на терена с банери: “Незабавни директни избори” и “Искам да гласувам за президент”. Публикуван е плакат на тима с думите: “Демокрация: Да спечелиш шампионата е маловажно”.
* Твърди, че героите на неговото детство са Фидел Кастро, Че
Гевара и Джон Ленън.
 
БРАЗИЛИЯ И ДВЕ СВЕТОВНИ ПЪРВЕНСТВА
* Сократес има 60 мача и 21 гола за 7 години в националния отбор на Бразилия. Дебютира през 1979 г. при победата с 6:0 над Парагвай в контролна среща.
* През 1982 г. е капитан на “селесао” на световното първенство в Испания. Тогавашния тим на Бразилия е известен като Най-добрият отбор, който не стана свеновен шампион. В селекцията на “златистите” са още Зико, Жуниор, Фалкао и Едер. На Мондиал`82 бразилците правят запомнящо се представяне, но грешки в зищатата костват загубата с 2:3 от Италия във втората групова фаза.
* Сократес играе и на световното първенство през 1986 г. Отборът не е толкова впечатляващ, както е бил 4 години по-рано, но продължава да бъде сочен за фаворит. На четвъртфиналите “селесао” отпада от Франция след дузпи, като ударът на Сократес е спасен от вратаря на “петлите” Жоел Батс.
* На Мондиал`86 в Мексико, бележи една от типичните си дузпи при победата с 4:0 над Полша.
 
 

ФИНАЛНИ АКОРДИ НА КАРИЕРАТА
* Сократес има кратък престой в италианския Фиорентина, след което се завръща да играе в Бразилия до края на кариерата си.
* Играе една година за Фламенго и слага край на кариерата си. След това се връща на терена за кратък престой в Сантос.
* През 2004 г., на 50-годишна възраст, приема оферта да играе един месец за английския аматьорски Гарфорт Таун. Изиграва единствения си мач за тима, когато 12 минути преди края се появява като резерва срещу Тадкастър Таун.
* През 2004 г. е обявен от Пеле за един от 125-те най-добри живи футболисти.
* Определен за един от 100-те най-добри футболисти в света според сп. “Уърлд Сокър”.
 
ИЗВЪН ФУТБОЛА
* Сократес беше женен с шест деца.
* Практикува спортна медицина в Рибейрао Прето.
* Изнася семинари за лидерството и човешките ресурси. Работеше като консултант по редица социални и културни проекти. Негови статии бяха издавани в бразилски вестници и списания. Пишеше книга, в която главните герои бяха чужденци, посещаващи Бразилия за световното първенство през 2014 г.
 
ЗДРАВОСЛОВНИ ПРОБЛЕМИ
* През август 2011 г. е приет в болница с кървене в храносмилателната система.
* През септември отново е настанен в лечебно заведение заради подобен проблем.
* На 3 декември е приет в болница “Алберт Айнщайн” в Сао Пауло със септичен шок причинен от възпаление на червата, довело до отражение и в останалите органи.
* На 4 декември бе оповестена смъртта на Сократес. Той стана поредният велик футболист, станал жертва на пристрастеността си към алкохола.

Визитка:
Име: Сократес Бразилейро Сампайо де Соуза Виейра де Оливейра
Роден на 19 февруари 1954 година в Белем до Пара (Бразилия)
Починал на 4 декември 2011 година в Сао Пауло
Висок: 193 см
Пост: атакуващ халф, нападател

Кариера:
1974–1978 Ботафого 57 мача, 24 гола
1978–1984 Коринтианс 297 (172)
1984–1985 Фиорентина 25 (6)
1986–1987 Фламенго 11 (3)
1988–1989 Сантос 5 (2)
1989 Ботафого 0 (0)
2004 Гарфорт Таун 1 (0)

1976-1986 Бразилия 60 мача, 22 гола