През изминалия уикенд бившият национал на Бразилия Фелипе Мело привлече вниманието към себе си от цял свят. "Десетката" на турския гранд Галатасарай се превърна в герой за своя отбор на 24 ноември срещу Алазъджспор (1:0), след като спаси дузпа. Вратарят Фернандо Муслера беше изгонен заради нарушението, а домакините получиха право да изпълнят наказателен удар, който Мело спаси.

Ето защо ви припомняме за още няколко знаменити случая, в които полеви футболисти се превръщат в ключови фигури в решителни моменти.

Ян Колер, Борусия (Дортмунд)
Вероятността полеви футболист да застане на вратата, когато имаш за съотборник Йенс Леман, е голяма. През 2002 година срещу Байерн (2:1) бившият вече национал на Германия е изгонен в 66-ата минута след втори жълт картон. Положението спасява чешкият гигант Ян Колер, който се представя блестящо. Журналистите от немското издание "Кикер" дори са впечатлени от него и го определят за вратар на кръга.

Джон О'Шей, Манчестър Юнайтед
Ако се чудите как Джон О'Шей не е легенда на Манчестър Юнайтед, но е силно обичам от феновете, трябва да видите видеото. Резултатът е 4:0 за "червените дяволи", до края на мача остават по-малко от 10 минути. Но те също трябва да се доиграят, нали?

Фил Ягиелка, Шефийлд Юнайтед
Ягиелка се превърна в познато име в Англия в нетипична за него ситуация. Вратарят на Шефийлд Педи Кени получи контузия, смените все още не бяха извършени, но резервен страж на скамейката нямаше. И с тежката задача се нагърби именно Фил Ягиелка, спомагайки на тима си да задържи минималната си преднина и да спечели у дома срещу Арсенал.

610x_1.jpg 

Андрей Тихонов, Спартак (Москва)
В основата на легендарния статус на Тихонов лежи и златният гол през 1996 година, хеттрик в мач от Шампионската лига, 19 гола за един сезон в първенството и мачът със Силкеборг. В него той застана на вратата след изгонването на Нигматулин.

Рубен Негредо, Химнастик
Въпреки че брат му Алваро играе на най-високо ниво, то Рубен също има с какво да се хвали, когато се оттегли от играта. В мача от трета дивизия срещу Бургос той вкарва гол, а по-късно става вратар и отразява изстрел от бялата точка.

Ян Розентал, Хановер 96
В края на мача срещу Волфсбург вратарят на Хановер Флориан Фромловиц извършва фаул и бива изгонен. В последните десет минути между рамките на вратата застава Ян Розентал.  Германският халф отбива удар от дузпа на Един Джеко, отразява добавката на Кристиан Джакардо и запазва вратата си суха. Все пак Хановер губи с 1:2, а в следващия двубой разчита на третия си страж заради контузия на титуляра Роберт Енке и наказанието на Фромловиц.

Младен Петрич, Базел
Хърватският национал класира отбора си за плейофите на турнира за купата на УЕФА не като полеви състезател. Петрич отрази дузпа в продължението срещу Нанси.

Фелипе Мело, Галатасарай
Ето го и главният герой от изминалия уикенд. Домакинът Алазъджспор вероятно очакваше да бъде "щастливият победител" от евентуалното равенство 1:1. При това с попадение буквално в продължението. Мело обаче не беше съгласен и майсторски отрази несериозния удар от бялата точка.