Властите в шведската столица Стокхолм разрешиха на феновете да си вземат сувенири от стадион легендарния стадион "Росунда", който предстои да бъде разрушен.
 
Близо 5000 човека атакуваха съоръжението, въоръжени с отвертки, бормашини и лопати и всеки взе за себе си частица от легендарния стадион. Привържениците на футбола се прибраха по домовете със седалки, части от оградите и чимове от тревното покритие, съобщават шведските медии.
 
"Росунда" е построен през 1937 година с първоначален капацитет за 37 000 зрители. 20 години по-късно стадионът е домакин на финала на световното първенство по футбол, в който Бразилия със 17-годишния Пеле в състава си печели срещу Швеция с 5:2. Последният мач на съоръжението се игра миналия четвъртък, когато АИК загуби от Наполи с 1:2 в среща от турнира Лига Европа. Мачът се игра пред близо 30 000 зрители, които се сбогуваха с “Росунда”.
 
Рекордната посещаемост на "Росунда" е от 26 септември 1965 година, когато 53 хиляди зрители наблюдават от трибуните световната квалификация срещу Германия в дебюта на Франц Бекенбауер с фланелката на Бундестима. На мястото на съоръжението в стокхолмския квартал Солна ще бъдат изградени жилищни сгради.
 
Националният отбор на Швеция и местният АИК (Стокхолм) ще играят за в бъдеще домакинските си мачове на новия стадион „Френдс Арена", който бе построен недалеч от "Росунда".