Кардиф спечели промоция за английската Висша лига за първи път в историята си. По този начин "сините птици" станаха вторият уелски отбор, който ще играе в Премиършип. Както е известно, при най-добрите е Суонзи. "Лебедите" дори през февруари триумфираха с Купата на лигата.

Феновете на Кардиф изпаднаха в еуфория след последния съдийски сигнал на двубоя с Чарлтън (0:0) и нахлуха на терена, за да отпразнуват успеха заедно с любимците си. Щастливите привърженици бурно аплодираха футболистите и мениджъра Малкълм Маккей.

За последно Кардиф беше част от елита на Англия през сезон 1961/1962. Тимът ще участва в най-горното ниво на английския футбол за четвърти път в 114-годишната си история. Предишните три периода са между 1921-1929 г., 1952-1957 г. и 1960-1962 г.

"Много съм щастлив. Виждам толкова грейнали лица. В следващите дни ще осъзнаем какво сме постигнали. Факт е, че всички в клуба свършиха отлична работа и се радвам за тях. Вечно ще съм благодарен на ръководството, футболистите и феновете за подкрепата към мен през тези 18 месеца. Надявам се поне малко да съм им се отплатил", сподели щастливият мениджър на Кардиф Малкълм Маккей.

Не по-малко радостен беше Крейг Белами, който е звездата на отбора. 33-годишният нападател се присъедини към тима от родния си град, преминавайки на "Кардиф Сити стейдиъм" от Ливърпул миналото лято. Сега Белами е много доволен, че отново ще играе във Висшата лига.

"Това е голямо постижение, което клубът преследваше дълго време. Няма спор, че заслужено спечелихме промоция. Сега искаме да се насладим на успеха", коментира бившият уелски национал.

Много доволен от влизането на Кардиф във Висшата лига е и Райън Гигс. Легендата на Манчестър Юнайтед е роден именно в Кардиф. Гигс поздрави Белами и компания, пожелавайки им успех в Премиършип.