Великотърновските фенове на "червените дяволи" ще могат да видят своите любимци на живо в предстоящите мачове с Тотнъм и Арсенал и да се почувстват част от голямата магия, наречена Манчестър Юнайтед.

Фенклубът в Велико Търново съществува вече втора година. От 2009-а насам членовете на клуба вече са над 100, в това число – и популярни имена като Марин Згурев, археолозите проф. д-р. Николай Овчаров и ст. н. с. д-р. Хитко Вачев, Йордан Караджов от „Сигнал“, Славчо Николов от „Б.Т.Р.“, Георги Милчев – Годжи, Борис Календеров от bTV, Димитър Манолов и др. Макар и със спортна насоченост, инициативите на фенклуб Манчестър Юнайтед са много и разнообразни. Целите, заложени от всички участници в деня на основаването са организиране на различни социално значими инициативи, както в града, така и в региона. Със собствени средства до този момент те успяха да се включат в повече от десет събития, организирани от Български младежки Червен кръст, SOS Детски селища, домове за деца лишени от родителска грижа и в неравностойно положение, градски ученически парламент Велико Търново, Община Велико Търново и други спортни организации.

От лятото на 2010 г. фенклубът бе официално признат от Манчестър Юнайтед и е единственият у нас, като вече се нарича Официален фенклуб на Манчестър Юнайтед в България, пише sport-vt. През лятото ръководството на клуба имаше и незабравима среща с Димитър Бербатов, на която той бе запознат с дейността на фенклуба. Бербо заяви, че е сериозно заинтригуван от работата на великотърновци и им благодари за подкрепата, като занапред ще контактуват чрез неговата фондация. Неотдавна фенклубът от Велико Търново изпрати на Димитър Бербатов специално поздравително писмо за феноменалния му хеттрик срещу Ливърпул.

След официалното признаване великотърновските фенове вече ползват на практика и привилегиите от своето членство. На 30 октомври за Англия заминава първата група от 15 човека, която ще гледа дербито Манчестър Юнайтед – Тотнъм. Това става възможно благодарение за предоставените на преференциални цени билети – 36 паунда, което е едва 10 % от официалната им цена. За всеки мач Манчестър Юнайтед предоставя на своите организации по света 1250 билета.

15 билета на мач е максимумът за търновските фенове, но вече се готви и втората група. В нея са и проф. Николай Овчаров, началникът на протокола към Община Велико Търново Веселин Нинчев и др. Те ще посетят на 11 декември мегадербито на момчетата на Алекс Фъргюсън срещу Арсенал. Разбира се, визитата включва и посещение на музея на "червените дяволи", където са изложени многобройните трофеи на настоящия световен клубен шампион.

За гостуването си на Острова великотърновските фенове ще направят специални фланелки, на които е и емблемата на техния фенклуб. С тях те ще гледат мачовете от трибуните на легендарния "Олд Трафорд". А през зимата предстои и нещо още по-любопитно. Във Велико Търново трябва да гостува някой от играчите на Манчестър Юнайтед, тъй като това е задължителна клауза при официалното признаване на всяка структура на клуба. /БЛИЦ