Обединен сайт на феновете на Зенит разказаха за подготовката им за мача с Ливърпул. Двубоят от 1/16-финалите на турнира Лига Европа е утре от 19:00 часа в Санкт Петербург.

"На 14 февруари посрещаме на нашия стадион Ливърпул. Както се подготвя отборът за мача, така и ние правим същото. Естествено, след толкова дълго прекъсване трябва да отговорим на противника по всевъзможен начин - на терена. Няма да разкриваме подробности, но работим усърдно.

За този двубой решихме припомним за една среща между руснаци и англичани. Тя се случи преди 159 години по време на Кримската война. На 25 октомври 1854 година, след внезапна атака, руските части превземат база на британските войски в Балаклава. Те обаче, за да запазят честта си, контраатакуват отчаяно руснаците.

И са напълно разбити. В резултат на атаката нито един британски войник не оцелява. Едни са мъртви, а други са умиращи. Британската общност помни това като "Атаката на леката кавалерия". В историята дори влиза фразата на английски командир, който минути преди гибелта им казва - "Нямаме избор освен да се подчиним".

На 14 февруари на позиция ще бъдат Зенит и феновете му. А срещу нас на терена ще се изправят най-добрите английски сили. Време е за нова победа - всичко зависи от нас. Напред, Зенит!", пишат запалянковците.

ИСТОРИЧЕСКА СПРАВКА
Кримската война е в периода октомври 1853 - февруари 1856. В нея участват от едната страна Русия, а от другата обединените сили на Османската империя, Франция, Британската империя, Сардинското кралство и Графството Насау.

Войната е част от дългото неразбирателство между главните европейски сили за влияние върху териториите на западащата Османска империя. Основната част на конфликта, породил така наречения Източен въпрос, се развива не само на Кримския полуостров, но и на Балканите, в Кавказкия регион, Балтийско море, та чак в Тихия океан. Русия в крайна сметка губи войната, след като през септември 1855 година войските на император Александър I са разбити при Севастопол. Историците твърдят, че тя е най-кръвопролитната и мащабната през ХХIХ век.