Испанският национал Фернандо Торес получи "Златната обувка" на "Адидас", която се полага на голмайстора на Евро 2012. Нападателят на Челси помогна на тима си да защити своята титла от преди четири години. На шампионата в Полша и Украйна той отбеляза три гола, включително и във финала срещу Италия (4:0). Призът му беше връчен в Донецк, в навечерието на мача с Шахтьор от Шампионската лига.

Освен Торес по три гола имат още петима души. Но само испанецът и Марио Гомес от Германия добавиха към попаденията си равен брой асистенции. Първото място за 28-годишния Торес обаче беше определено по изиграни минути. Нападателят на Челси е записал 189 срещу 282 на Гомес.

Срещу Италия пък се появи като резерва, отбеляза гол и изработи този на Хуан Мата. Така той се превърна в първия футболист, разписал се на два финала на европейско.

Освен това Хлапето повтори и постиженията на своя съотборник Давид Вия и на датчанина Хенрик Ларсен, които съответно през 2008 и 1992 година станаха голмайстори и победители на шампионата на Европа.

Голмайсторите на Евро 2012 (всички с по 3 гола)
Фернандо Торес (Испания)
Марио Гомес (Германия)
Марио Балотели (Италия)
Кристиано Роналдо (Португалия)
Алан Дзагоев (Русия)
Марио Манджукич (Хърватия)