Президентът на ФИФА Джани Инфантино анонсира революционна промяна в използването на ВАР във футбола. Нововъведението се прави по подобие на употребата на ястребово око в тениса, където играчите имат право да поискат проверка на отсъждането на съдията. Инфантино разкри и сензационни планове за създаване на световни първенства за юноши до 15 години, както и ветерани. Той защити и идеята за провеждането на световен клубен шампионат с 32 отбора и обяви, че турнирът е за благото на всички 211 членки на ФИФА.

„Ще развиваме и подобряваме ВАР. Системата се използва от 65 национални асоциации, но сега създадохме технология с по-малко камери и без рефери, които да решават. Ще е достъпна за всички и по-лесна за внедряване. Вече се текат тестовете“, обяви Инфантино по време на конгреса на световната централа в Банкок.

„Треньорът на всеки отбор да има право да иска помощ от ВАР по два пъти на мач. Ако първоначалното решение на съдията бъде променено след такава поискана проверка, отборът, поискал проверката, все още има право на две проверки. Ако проверката с ВАР потвърди решението на съдията на терена, то отборът, който го поискал разглеждане на повторението, губи правото на една проверка по свое искане“, допълни босът на ФИФА.

„Дори с новия формат на Световното клубно първенство, в което ще участват 32 отбора и ще има 63 мача, ФИФА ще организира само 1% от всички срещи на водещите клубове в световен мащаб. Всички останали двубои са под егидата на различни национални лиги, асоциации и конфедерации. С единия или два процента от мачове, които ФИФА организира, се финансира футбола в глобален мащаб. Тези приходи не отиват при няколко клуба в една държава. Те са за всички 211 страни по целия свят. Няма друга организация, която да прави това“, уточни швейцарецът.

„Надявам се, че тези цифри ще спрат безполезния дебат за смисъла от Световното клубно първенство, който е напълно безпочвен. Нека се фокусираме върху нашата мисия, която е да организираме турнири и състезания и да развиваме футбола, защото 70% от членовете на ФИФА, нямаше да имате футбол в страните си, ако не са получаваните приходи директно от ФИФА", добави Джани Инфантино.