По-малко от месец след края на Световното първенство в Бразилия, техническата група на ФИФА е готова с анализа за основните новости и важните промени, които са били акцентирани във футбола. Групата за анализи на Световната централа е готова с детайлната статистика за всичките 64 мача и особеностите на всеки един отбор.

Основните тенденции са атакуващият футбол, бързото преливане от фаза защита във фаза атака, както и все по-участващият активно в играта вратар. Отчетени са въвеждането на технологията на голлинията и резултатите от въвеждането й, както спрея за маркиране на свободните удари. ФИФА ще представи резултатите на специални конференции с треньорите и ръководителите на научните направления на федерациите.

За всеки континент и регионална конфедерация ще има отделна презентация. Най-напред с резултатите от Световното първенство ще се запознаят в Зона КОНКАКАФ, тъй като на 11-и и 12-и септември е срещата в Панама Сити. Следват: на 16/17 септември в Санкт Петербург за УЕФА, на 30-и септември/1 октомври в Кайро за зона Африка и на 29/31 октомври в Куала Лумпур за регионите Азия и Океания.