ФИФА изненадващо промени правилата за жребия за Купата на конфедерациите в Русия следващото лято. Така световният шампион Германия няма да бъде поставен като лидер в една от двете групи. Бундестимът е един от общо четирите поставени тима в надпреварата.

По време на церемонията за жребия в събота от 17:00 часа българско време в Казан световният шампион ще има за компания Русия (домакин), Португалия (европейски шампион) и Чили (носител на Копа Америка).

Сред непоставените са Мексико, Австралия, Нова Зенландия и шампионът на Африка, който ще стане ясен в началото на следваща година.

Русия по право ще бъде поставен като водач в група "А" , където ще бъде изтеглен още един от поставените отбори и два от непоставените. Така световният шампион Германия може да се падне в една група с някой от тимовете в своята урна и още два от урната на непоставените.

Купата на конфедерациите е генерална репетиция преди Световното първенство през 2018 година в Русия и ще се проведе от 17 юни до 2 юли 2017 година. Участие взимат шест отбора от всички конфедерации на ФИФА, световният шампион и домакинът на надпреварата. Мачовете от турнира ще се играят в Санкт Петербург, Москва, Казан и Сочи. Русия открива турнира с някой от отборите в своята група на 17 юни в Санкт Петербург.